pred veliku gospojinu

Najkraći je, ali strog, a ovo su njegova pravila: Sve što treba da znate o Gospojinskom postu

0

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici 28. avgusta proslavljaju Uspenje Presvete Bogorodice, odnosno Veliku Gospojinu, praznik za koji se pripremaju postom.

Gospojinski post počinje 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta
Gospojinski post počinje 14. avgusta i trajaće do 28. avgustafoto: Adam Jan Figel/Shutterstock

Takozvani Gospojinski post počinje 14. avgusta i trajaće do 28. avgusta, a najkraći je od četiri velika godišnja posta.


Iako traje samo 15 dana, on je stroži od božićnog i apostolskog jer se sve vreme posti na vodi, sa izuzetkom nedelje, kada je dopušteno konzumirati vino i ulje.


Dok traje post, obeležava se još jedan veliki praznik – Preobraženje Gospodnje, 19. avgusta, a na taj dan je dozvoljeno jesti ribu.

Gospojinski post poznat je još i kao Uspenski i ostanovljen je u čast Bogomajci, zbog čega se veruje da je posebno značajan za žene i za majke, pa se vernici i vernice pričešćuju na Veliku Gospojinu.


Najmlađi je među višednevnim postovima, a važno je napomenuti da, iako pri razgovoru o postu uglavnom priča o hrani, u hrišćanstvu on znači i uzdržavanje od loših misli, dela i reči. Podrazumeva i dobra dela i molitvu.

 

Iako traje samo 15 dana,  Gospojinski post je  stroži od božićnog i apostolskog
Iako traje samo 15 dana, Gospojinski post je stroži od božićnog i apostolskog foto: Foto_Nikata/Shutterstock


Sveti Jovan Zlatousti piše:

„Kažeš da postiš. Uveri me to u svojim delima. A koja su to dela? Ako vidiš siromaha, udeli mu milostinju. Ako se nađeš s neprijateljima svojim, izmiri se sa njima. Ruke neka poste uzdržavajući se od svake gramzivosti i krađe. Kakva nam je korist ako ne jedemo meso i ribu, a ujedamo i proždiremo svoje bližnje?

BONUS VIDEO

"Post je borba sa samim sobom"

 

makonda-tracker