Ako ste ljubitelji turskih peciva, ova neobična slatka pita sigurno će vam se dopasti, ali nadev u njoj možete zameniti i nekim slanim punjenjem i biće fenomenalna.
Pecivo je uvek jednostavan i zasitan izbor kada je u pitanju doručak ili večera, a na našim prostorima su posebno popularni recepti koji nam dolaze iz turske kuhinje.
Na prvom mestu su to pite, a u moru sočnih bureka sa sirom, peršunom i mesom, izdvajaju se i neodoljive slatke pite sa čokoladnim filom. Međutim, u ovom praktičnom receptu čokoladu možete zameniti bilo kojom drugom vrstom nadeva i svakako ćete dobiti slasnu i zasitnu pitu savršenu ako želite da se najedete bez mnogo muke.
Veoma je praktična i ako želite da spakujete ručak za posao tokom leta, a pravi se očas posla iako je potrebno da sami razvučemo kore.
Sastojci:
- 500 ml vode
- 1 kašičica soli
- 1 kašičica šećera
- 1 kašičica suvog kvasca
- 720 g brašna
- 100 putera
- 200 ml ulja
- otopljena čokolada po ukusu (300-400 g)
- 1 žumance
Priprema
- U duboku činiju sipajte mlaku vodu, pa dodajte šećer, so i suvi kvasac i dobro razmutite. Ostavite da se "aktivira".
- Zatim dodajte brašno, pa mešajte sve dok ne razbijete gromuljice. Zamesite u fino testo.
- Na pobrašnjenoj površini premesite, pa isecite na manje delove za jufku. Svaki od njih oblikujte u lopticu.
- Sipajte u tepsiju otopljen puter i ulje, pa pritisnite loptice i poređajte da odstoji u tome pokriveno prozirnom folijom ili kesom.
- Posle nekog vremena, kad malo nadođe, izvadite i razvucite svaki od komada testa u što tanju koru. Na jedan kraj nanesite otopljenu čokoladu, pa čvrsto motajte u pitu.
- Ređajte po tepsiji (obloženo pek-papirom ili podmazanoj) i premažite umućenim žumancetom.
- Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25-30 minuta.
Pogledajte kako se pravi turska pita sa čokoladom.
BONUS VIDEO
Šta nutricionisti misle o bureku?