prste da poližete!

Ovo je najsočnija turska pita sa iznenađujućim filom: Sve potrebno već imate u kući, a jede se bilo kad u toku dana

0

Ako ste ljubitelji turskih peciva, ova neobična slatka pita sigurno će vam se dopasti, ali nadev u njoj možete zameniti i nekim slanim punjenjem i biće fenomenalna.

Neodoljiva slatka turska pita
Neodoljiva slatka turska pitafoto: PRATİK YEMEK TARİFLERİ, Youtube Printscreen

Pecivo je uvek jednostavan i zasitan izbor kada je u pitanju doručak ili večera, a na našim prostorima su posebno popularni recepti koji nam dolaze iz turske kuhinje.

 

Na prvom mestu su to pite, a u moru sočnih bureka sa sirom, peršunom i mesom, izdvajaju se i neodoljive slatke pite sa čokoladnim filom. Međutim, u ovom praktičnom receptu čokoladu možete zameniti bilo kojom drugom vrstom nadeva i svakako ćete dobiti slasnu i zasitnu pitu savršenu ako želite da se najedete bez mnogo muke.

 

Veoma je praktična i ako želite da spakujete ručak za posao tokom leta, a pravi se očas posla iako je potrebno da sami razvučemo kore.

Sastojci:

 

  • 500 ml vode
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera
  • 1 kašičica suvog kvasca
  • 720 g brašna
  • 100 putera
  • 200 ml ulja
  • otopljena čokolada po ukusu (300-400 g)
  • 1 žumance


Priprema

 

  1. U duboku činiju sipajte mlaku vodu, pa dodajte šećer, so i suvi kvasac i dobro razmutite. Ostavite da se "aktivira".
  2. Zatim dodajte brašno, pa mešajte sve dok ne razbijete gromuljice. Zamesite u fino testo.
  3. Na pobrašnjenoj površini premesite, pa isecite na manje delove za jufku. Svaki od njih oblikujte u lopticu.
  4. Sipajte u tepsiju otopljen puter i ulje, pa pritisnite loptice i poređajte da odstoji u tome pokriveno prozirnom folijom ili kesom.
  5. Posle nekog vremena, kad malo nadođe, izvadite i razvucite svaki od komada testa u što tanju koru. Na jedan kraj nanesite otopljenu čokoladu, pa čvrsto motajte u pitu.
  6. Ređajte po tepsiji (obloženo pek-papirom ili podmazanoj) i premažite umućenim žumancetom.
  7. Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 200 stepeni oko 25-30 minuta.

 

Pogledajte kako se pravi turska pita sa čokoladom.

 

BONUS VIDEO

Šta nutricionisti misle o bureku?

 

makonda-tracker