čik joj odolite

Pravi se brzo, a jede se u slast: Niskokalorična mediteranska čorba bez zaprške kojom ćete se okrepiti na zdrav način

0

Predstavljamo vam recept za zasitnu, izdašnu i ukusnu čorbicu posle koje vas neće gristi savest, a sjajan je način da se hidrirate i unesete vitamine i minerale po vrelim letnjim danima.

Mediteranska čorba od kelja (ilustracija)
Mediteranska čorba od kelja (ilustracija)foto: Kiian Oksana/Shutterstock

Ova lagana pileća čorba je sjajan izbor u bilo koje doba godine, ali će vam posebno prijati u vrelim letnjim danima, a uz to je zdrava, niskokalorična i fenomenalnog ukusa.

 

Njena glavna "zvezda" je kelj, koji obiluje vitaminom C, vitaminom A, vitaminima B grupe, a tu su i brojni minerali: kalijum, kalcijum, magnezijum, mangan, gvožđe, bakar, fosfor...

 

Za proteine je u ovom bogatom jelu zaduženo pileće meso, a najbolje od svega je što se pravi očas posla.

Čorba od kelja i piletine

 

Sastojci:

 

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 ½ šolje sitno seckanog crnog luka
  • 1 kašika belog luka u prahu
  • 400 grama pilećih prsa bez kostiju i kože
  • 2 velika krompira, iseckana na kockice
  • 6 šolja pilećeg bujona
  • 3 grančice majčine dušice
  • ½ kašičice bibera
  • 3 šolje seckanog kelja
  • 2 kašike limunovog soka
  • so po ukusu


Priprema

  1. Zagrejte ulje u loncu na srednjoj vatri, pa na njemu prodinstajte crni luk dok ne omekša, pa dodajte beli luk i ostavite da se krčka još minut.
  2. Dodajte piletinu, krompir, žalfiju, so i biber, pa nalijte bujon.
  3. Kad proključa, smanjite na tihu vatru, pa ostavite da se kuva dok krompir ne omekša.
  4. Prebacite piletinu u tanjir, pa je iseckajte na komade veličine zalogaja.
  5. U čorbu umešajte kelj, pa pojačajte na srednju vatru i kuvajte dok kelj ne omekne.
  6. Sklonite s vatre, vratite iseckanu piletinu i dodajte limunov sok.
  7. Vratite da se kuva još nekoliko minuta, pa izvadite grančice majčine dušice.
  8. Služite toplo.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Šta su popeci i kako se prave?

 

makonda-tracker