vredi probati

Iznutra kremast, spolja hrskav: Pečeni krompir po receptu Emili Blant koji Dženifer Garner sprema deci jednom nedeljno

0

Recept britanske glumice koji se pre nekoliko godina našao u jednom popularnom kuvaru oduševio je i njenu koleginicu Dženifer Garner i njenu porodicu.

Krompir iz rerne po receptu Emili Blant privukao je pre nekoliko godina mnogo pažnje, a obožava ga i njena koleginica Dženifer Garner
Krompir iz rerne po receptu Emili Blant privukao je pre nekoliko godina mnogo pažnje, a obožava ga i njena koleginica Dženifer Garnerfoto: DFree/Shutterstock, Maria Tebriaeva/Shutterstock, Denis Makarenko/Shutterstock

Svi imamo omiljena jela kojima se vraćamo često, ponekad čak i na nekoliko dana, a ako pitate holivudsku glumicu Dženifer Garner – za nju je to čuveni krompir po receptu njene koleginice Emili Blant!


Pravim ga dosledno – rekla je Dženfier jednom prilikom na Instagramu, gde ponekad objavljuje zabavne snimke koje je nazvala "Kobajagi kulinarski šou".


Retko prođe sedmica da sam u kuhinji, a da ne ljuštim krompir pokušavajući da ga napravim kao Emili – istakla je ona i dodala da i njena deca Serafina, Vajolet i Semjuel, koje ima s Benom Aflekom, obožavaju ovo jelo.


Definitivno ga preporučujem – zaključila je glumica.

Kako je otkrila, ona je dobila ovaj recept od njihove zajedničke prijateljice Ine Garten, koja je trik Emili Blant uključila u svoju knjigu "Savremena hrana za utehu".


Kako je Emili objasnila Gartenovoj, ovako pripremljen krompir je klasik britanske kuhinje. I priprema se tako jednostavno!


Krompir po receptu Emili Blant

 

Pečeni krompir
Pečeni krompirfoto: Shutterstock, Timolina

Sastojci:

 

  • 1,3 kg krompira (ona koristi sortu Yukon Gold)
  • 1/2 šolje biljnog ulja
  • košer so po ukusu
  • krupna morska so


Priprema

 

  1. Uključite rernu da se greje na 220 stepeni.
  2. Sipajte 1 kašiku košer soli u veliki lonac ključale vode, pa ubacite krompir koji ste prethodno oljuštili i ostavite da prokuva. Zatim smanjite vatru i kuvajte još desetak minuta.
  3. Ocedite potom krompir, pa poklopljeno tresite nekoliko sekundi.
  4. Ostavite krompir da se hladi i suši 5-10 minuta.
  5. U pleh sipajte ulje tako da se ravnomerno orasporedi, pa pecite u rerni pet do sedam minuta, odnosno dok ulje ne počne da se dimi.
  6. Nakon toga krompir pažljivo prebacite u ulje, lagano protresite pleh da se lepo obloži, pa smanjite temperaturu na 170-180 stepeni i pecite 45-60 minuta.
  7. Povremeno okrećite krompir dok ne porumeni i ne bude hrskav spolja i nežan i kremast iznutra. Kad izvadite, dodajte morsku so po ukusu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Vojvođanski kare kao predlog za ručak

 

makonda-tracker