recept za sve prilike

Dodajte mu tajni sastojak — nećete se pokajati! Koliko dugo se kuva kukuruz i kako se sprema najukusniji?

0

Ako volite kuvani kukuruz, pogledajte kako ga možete spremiti na brz način, a da bude ujedno i preukusan.

Kuvani kukuruz je mnogima omiljena užina leti
Kuvani kukuruz je mnogima omiljena užina letifoto: Shutterstock/Alesia.Bierliezova

Došlo je vreme za uživanje u kuvanom kukuruzu! Omiljena i sočna, mirisna i ukusna letnja užina sada nam je lako dostupna, a iako deluje da ne može biti jednostavnija priprema kuvanog kukuruza, postoje male cake za pripremu koje vredi ispratiti.

 

Mnoge domaćice koje su manje iskusne u kuhinji zanima koliko dugo se kuva kukuruz i da li je dovoljno 45 minuta, 60 ili pak 120 minuta. Kada je u pitanju stariji kukuruz, on se zaista kuva duže.

 

Međutim, birajte mlad kukuruz šećerac, koji se sprema prilično brzo, te je gotov i za 25 minuta.

 

Očistite listove kukuruza, pa kukuruz poređajte u veću šerpu ili lonac. Možete i prepoloviti klipove da bi ih stalo što više. "Ušuškajte" ih u liske kukuruza, pa prelijte hladnom vodom i stavite na ringlu.

 

Kada voda provri, kuvajte ih deset minuta, a potom procedite i opet nalijte hladnom vodom. Ostavite ih oko tri minuta, posolite i služite se!

 

Možete ih čuvati i u frižideru ako ih ne pojedete odmah.

 

Probajte i američki južnjački način pripreme kukuruza
Probajte i američki južnjački način pripreme kukuruzafoto: Shutterstock / elenamazur

 

Tajni sastojak za kuvani kukuruz

 

Naime, iako ga mnogi kuvaju samo u vodi, mnogi vole i južnjački američki način pripreme — uz mleko i maslac. Dodaje se i šećer kako bi ga zasladio, ali ako je kukuruz šećerac sladak, možete i smanjiti količinu šećera ili ga, po želji, skroz izbaciti.

 

Sastojci:

 

  • voda
  • 6 klipova kukuruza
  • šolja mleka
  • 100 grama maslaca
  • četvrt šolje šećera

 

 

Napunite vodom do pola šerpu u kojoj kuvate kukuruz, sipajte šoljicu mleka, maslac i šećer, pa dodajte kukuruz. Kad proključa voda, smanjite vatru i kuvajte 8 do 10 minuta, pa izvadite kukuruz. To je to!

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

JEDINSTVENA VODENICA U SRBIJI: Stara je gotovo 200 godina, a i danas radi PUNOM PAROM 

 

makonda-tracker