Nikad nije pogrešan trenutak za domaću štrudlu s makom, a ova varijanta je lagana, jednostavna za pripremu i neodoljiva!
Spolja hrskava, a unutra mekana, uz kremast fil – ova štrudla od maka pruža mnogo više od klasičnog, starinskog recepta po kom ga je pravila vaša baka.
Trik je u korama za pitu, zahvaljujući kojima se štrudla priprema brzo i jednostavno i nema potrebe da mesimo testo, ali ima prepoznatljiv ukus koji vraća u dane detinjstva.
Njena glavna zvezda je, naravno, mak, a najbolji deo je to što vam za pripremu neće biti potrebno više od 15-ak minuta.
Sastojci:
- 6-7 kora za pitu (zavisi od debljine)
- 200 g mlevenog maka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 1 kašika rendane kore limuna
- 220 ml kisele pavlake
- 1 jaje
- 130 g putera (otopljenog)
- 50 g prezli
- šećer u prahu po ukusu
Priprema
- U jednoj činiji pomešajte mleveni mak, šećer, vanilini šećer i limunovu koricu, pa umešajte jaje i kiselu pavlaku.
- Postavite jednu koru za pitu, premažite je otopljenim puterom i pospite prezlama, pa nastavite preko njega da ređate i premazujete kore dok ne dobijete 6-7 kora naslaganih jednu na drugu.
- Potom namažite fil od maka po kori, tako da popunite 2⁄3 lista nadevom, a jednu trećinu ostavite praznu. Preklopite ivice kore da fil ne bi iscureo tokom pečenja i namažite puterom po potrebi da se lakše zalepi.
- Urolajte potom koru, od dela na koji ste namazali fil prema praznom delu kore. Stavite u pleh obložen pek-papirom i namažite otopljenim puterom da bi bilo mekano.
- Pecite oko 35 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Kad se prohladi, pospite šećerom u prahu.
Štrudla s makom od kora za pitu - priprema
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Srbin Vlada napravio slatko od slanine