veličanstvena

Napoleon torta s kremastim sladoled-filom: Najlepši letnji dezert koji nazivaju slatkišem od hiljadu slojeva

1

Istovremeno hrskava i kremasta, ova poslastica je čuvena u svetu i postoji mnogo verzija recepta za neobičnu i raskošnu tortu od više kora.

Napoleon torta poznata je i kao mille-feuille, što znači 'hiljadu listova',.
Napoleon torta poznata je i kao mille-feuille, što znači "hiljadu listova",.foto: Luba Kuzmicheva/Shutterstock

Napoleon torta je jedna od najpopularnijih u svetu, a malo je poznato da se u Francuskoj ona obično naziva mille-feuille, što znači "hiljadu listova", zbog višeslojne strukture sastavljene od mekanih kora i fila.


U vreme Napoleona Bonaparte, ona je važila za stvar prestiža jer ju je prodavalo nekoliko najcenjenijih poslastičarnica tog vremena, a od tada je postepeno osvajala Evropu i, potom, svet.


Pored popularne varijante bez pečenja kora, tu je i klasična verzija ovog neodoljivog slatkiša, a koju god da odaberete – nećete se pokajati.

Sastojci


Za kore:

 

  • 450 g brašna
  • 1/2 kašičice soli
  • 250 g margarina
  • 150 ml hladne vode
  • 1 kašičica sirćeta
  • 1 jaje


Za fil:

 

  • 2 jaja
  • 180 g šećera
  • 3 kašike gustina
  • 700 ml mleka
  • 130 g putera
  • 1 kašičica vanilinog šećera

 

Napoleon torta sa 12 kora
Napoleon torta sa 12 korafoto: Ellen's Kitchen, Youtube Printscreen

Priprema

 

  1. U jednoj posudi pomešajte brašno i margarin koji je odstajao na sobnoj temperaturi, pa mesite, uz dodatak hladne vode, jajeta i sirćeta, sve dok ne dobijete kompaktnu masu.
  2. Ostavite pokriveno da odstoji sat vremena.
  3. U šerpici pomešajte jaja i šećer, pa dobro umutite i sipajte gustin, pa mešajte dok se ne sjedini. Sipajte mleko, mutite još malo, a potom stavite na vatru i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne.
  4. Zatim sipajte u hladnu posudu, pa pokrijte prozirnom folijom i ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi.
  5. Prebacite testo na pobrašnjenu površinu, premesite, pa presecite kuglu na 12 jednakih delova. Od svih napravite loptice, pa ponovo pokrijte folijom i stavite u frižider da se ohladi. Zatim ih izvadite i razvucite oklagijom svaku od loptica, tako da dobijete 12 tankih kora, koje ćete potom probušiti viljuškom na više mesta i staviti da se peku 5-7 minuta u rerni zagrejanoj na 200 stepeni. Ako nisu savršeno okrugle, kalupom isecite kore tako da dobijete krug i sačuvajte ostatke kore i izmrvite ih u jednoj činiji.
  6. U posudi pomešajte puter i vanilin šećer i umutite ih mikserom, pa dodajte malo po malo kašikom ohlađen sladoled-fil i mutite sve vreme.
  7. Stavite na dno kalupa koru, pa nanesite sloj fila ravnomerno, preklopite narednom korom i tako sve dok ne potrošite materijal. Na kraju premažite filom celu tortu i pospite izmrvljenim ostacima (viškom) kora.
  8. Stavite u frižider da se stegne, na pet do sedam sati.

Napoleon torta - video tutorijal za pripremu

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Slasna čokoladna poslastica

 

makonda-tracker