neodoljive

Sočne GALETE BEZ BRAŠNA I ULJA gotove za 20 minuta: Jedan sastojak ih čini slasnijim od klasičnih, a traju danima

0

Zvali je vafli, galete ili bakin kolač, ako ovu poslasticu izbegavate zbog brašna, ulja ili mleka, obavezno probajte ovu ukusnu dijetalnu varijantu

Aparat za bakin kolač je vrlo zahvalan jer očas posla pravi slasne zalogaje
Aparat za bakin kolač je vrlo zahvalan jer očas posla pravi slasne zalogajefoto: I and S Walker/Shutterstock

Galete pripremljene bez brašna, mleka i ulja sigurno će vam se dopasti ako pazite na liniju jer su izuzetnog ukusa, a pošto su neutralne odlično idu i uz slatko i uz slano!


Da bi bile sočnije, kao tajni sastojak iskoristite tikvice, a za čvrstinu su tu mleveni lan i bademi.


Pripazite s dodavanjem kisele vode jer bi tikvice mogle da puste svoj sok, a u svakom slučaju – spremite se za zalogaje koji se pamte. I to uz minimum truda!

Recept za galete s tikvicama

 

Sastojci:

 

  • 2 jajeta
  • 1 tikvica srednje veličine
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 150 ml jogurta
  • 1 kašika mlevenih semenki lana
  • 50 g mlevenih sirovih badema
  • gazirana voda po potrebi
  • vrlo malo putera


Priprema

 

Galete (bakin kolač) s tikvicama možete služiti i uz slano i uz slatko
Galete (bakin kolač) s tikvicama možete služiti i uz slano i uz slatkofoto: Gulsina/Shutterstock
  1. Izrendajte tikvicu što sitnije, pa stavite na papirni ubrus da bi ce ocedio višak vode.
  2. Za to vreme dobro umutite jaja, pa im dodajte seme lana i badem, šećer i so. Potom sipajte jogurt i sve dobro promešajte.
  3. Ako je smesa previše gusta za galete, dodajte kašikom malo po malo gazirane vode dok ne dobijete ređe testo, kao za palačinke.
  4. Zatim prstima dodatno ocedite rendane tikvice, pa ubacite u smesu i promešajte.
  5. Stavite malo putera na aparat za bakin kolač, pa razmažite četkicom. Sipajte kutlačom smesu i pecite oko 6-8 minuta. Ponavljajte dok ne utrošite materijal, ali ne morate više podmazivati.
  6. Vadite i ređajte u posudu, pa prekrivajte krpom. Kad se skroz ohladi, možete stavite poklopac da bi galete ostale mekane.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srbin Vlada napravio slatko od slanine

 

makonda-tracker