Zvali je vafli, galete ili bakin kolač, ako ovu poslasticu izbegavate zbog brašna, ulja ili mleka, obavezno probajte ovu ukusnu dijetalnu varijantu
Galete pripremljene bez brašna, mleka i ulja sigurno će vam se dopasti ako pazite na liniju jer su izuzetnog ukusa, a pošto su neutralne odlično idu i uz slatko i uz slano!
Da bi bile sočnije, kao tajni sastojak iskoristite tikvice, a za čvrstinu su tu mleveni lan i bademi.
Pripazite s dodavanjem kisele vode jer bi tikvice mogle da puste svoj sok, a u svakom slučaju – spremite se za zalogaje koji se pamte. I to uz minimum truda!
Recept za galete s tikvicama
Sastojci:
- 2 jajeta
- 1 tikvica srednje veličine
- 1 kesica praška za pecivo
- 1/2 kašičice soli
- 1/2 kašičice šećera
- 150 ml jogurta
- 1 kašika mlevenih semenki lana
- 50 g mlevenih sirovih badema
- gazirana voda po potrebi
- vrlo malo putera
Priprema
- Izrendajte tikvicu što sitnije, pa stavite na papirni ubrus da bi ce ocedio višak vode.
- Za to vreme dobro umutite jaja, pa im dodajte seme lana i badem, šećer i so. Potom sipajte jogurt i sve dobro promešajte.
- Ako je smesa previše gusta za galete, dodajte kašikom malo po malo gazirane vode dok ne dobijete ređe testo, kao za palačinke.
- Zatim prstima dodatno ocedite rendane tikvice, pa ubacite u smesu i promešajte.
- Stavite malo putera na aparat za bakin kolač, pa razmažite četkicom. Sipajte kutlačom smesu i pecite oko 6-8 minuta. Ponavljajte dok ne utrošite materijal, ali ne morate više podmazivati.
- Vadite i ređajte u posudu, pa prekrivajte krpom. Kad se skroz ohladi, možete stavite poklopac da bi galete ostale mekane.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Srbin Vlada napravio slatko od slanine