brz, a neodoljiv

Lagani VOĆNI KOLAČ koji se topi u ustima: Ovaj prolećni dezert ne može da ne uspe, a pravi se očas posla

0

Za ovaj lagani kolač ne morate da mesite testo za koru koru, a fil je savršeno kremast i ukusan

foto: @appetizing.baking/YouTube Printscreen
foto: @appetizing.baking/YouTube Printscreen

Uzmesto voćnih kolača za koje je potrebno napraviti testo i čekati dugo dok se kora ispeče, probajte neku od interesantnih i superbrzih varijanti od lisnatog testa i bez muke ćete dobiti nezaboravan dezert.

 

Potom vam ostaje samo da napravite lagani i kremasti fil i da sve pospete bobičastim voćem po ukusu!

 

Za ovaj recept vam ne treba ni mnogo vremena ni previše veštine, a rezultat je fantastičan.

Sastojci:

 

 

Za fil:

 

  • 150 ml slatke pavlake
  • 100 šećera u prahu
  • 1,5 šolje mleka
  • 1/3 šolje šećera + 1/2 šolje šećera
  • 1 žumance
  • 1 celo jaje
  • ¼ šolje gustina
  • 2 kašike putera
  • 1 kašičica estrakta vanile


Priprema

 

  1. Isecite lisnato testo na pravougaonike, koje ćete raseći po sredini, ali ne do same ivice. Potom kraće delove pravougaonik provucite kroz rupu (kao u snimku), tako da dobijete izuvijano lisnato testo.
  2. Ređajte po plehu koji ste obložili pek-papirom, pa namažite umućenim jajetom.
  3. Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, pa izvadite da se hladi.
  4. Fil
  5. U šerpu sipajte mleko i 1/3 šolje šećera i zagrejte do ključanja, pa sklonite sa strane. Umutite žumance i jedno celo jaje, pa u to dodajte 1/2 šolje šećera i gustin, pa mutite dok ne bude glatko. Dodajte tu mešavinu u mleko uz mešanje, pa to stavite na vatru i mešajte dok se ne zgusne (ali ne sme da proključa). Poto umešajte puter i ekstrakt vanile.
  6. Potom mutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst šlag, a u to sipajte pripremljen fil (oko 100 ml, a ako vam ostane višak, čuvajte u poklopljenoj plastičnoj posudi u frižideru) i mutite još malo.
  7. Špricem nanesite ovaj fil na pečeno lisnato testo, pa preko poređajte bobičasto voće. Po želji ukrasite listićima nane.

Pogledajte pripremu.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Odličan recept za knedle

 

makonda-tracker