Za ovaj lagani kolač ne morate da mesite testo za koru koru, a fil je savršeno kremast i ukusan
Uzmesto voćnih kolača za koje je potrebno napraviti testo i čekati dugo dok se kora ispeče, probajte neku od interesantnih i superbrzih varijanti od lisnatog testa i bez muke ćete dobiti nezaboravan dezert.
Potom vam ostaje samo da napravite lagani i kremasti fil i da sve pospete bobičastim voćem po ukusu!
Za ovaj recept vam ne treba ni mnogo vremena ni previše veštine, a rezultat je fantastičan.
Sastojci:
- 600 g lisnatog testa
- 1 jaje
- bobičasto voće po ukusu, oko 150 g
Za fil:
- 150 ml slatke pavlake
- 100 šećera u prahu
- 1,5 šolje mleka
- 1/3 šolje šećera + 1/2 šolje šećera
- 1 žumance
- 1 celo jaje
- ¼ šolje gustina
- 2 kašike putera
- 1 kašičica estrakta vanile
Priprema
- Isecite lisnato testo na pravougaonike, koje ćete raseći po sredini, ali ne do same ivice. Potom kraće delove pravougaonik provucite kroz rupu (kao u snimku), tako da dobijete izuvijano lisnato testo.
- Ređajte po plehu koji ste obložili pek-papirom, pa namažite umućenim jajetom.
- Pecite oko 20 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni, pa izvadite da se hladi.
- Fil
- U šerpu sipajte mleko i 1/3 šolje šećera i zagrejte do ključanja, pa sklonite sa strane. Umutite žumance i jedno celo jaje, pa u to dodajte 1/2 šolje šećera i gustin, pa mutite dok ne bude glatko. Dodajte tu mešavinu u mleko uz mešanje, pa to stavite na vatru i mešajte dok se ne zgusne (ali ne sme da proključa). Poto umešajte puter i ekstrakt vanile.
- Potom mutite slatku pavlaku sa šećerom u prahu dok ne dobijete čvrst šlag, a u to sipajte pripremljen fil (oko 100 ml, a ako vam ostane višak, čuvajte u poklopljenoj plastičnoj posudi u frižideru) i mutite još malo.
- Špricem nanesite ovaj fil na pečeno lisnato testo, pa preko poređajte bobičasto voće. Po želji ukrasite listićima nane.
Pogledajte pripremu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Odličan recept za knedle