Dijetalno

Najbolji recept za BAKIN KOLAČ BEZ BRAŠNA: Zdravija verzija galeta za doručak, večeru ili užinu gotovu na brzinu

0

Neko ga zove bakin kolač, neko galete, a neko vafli, a u svakom slučaju ovo pecivo je neodoljivo i praktično. Pripremite ga ovako i neće vas gristi savest koliko god da pojedete!

Mekan bakin kolač bez grama brašna
Mekan bakin kolač bez grama brašnafoto: Shutterstock/Lyudmila Zavyalova

Bakin kolač spada u omiljena brza peciva na našim prostorima, a u svetu je poznatiji pod imenom "vafl", koje se pvi put pojavljuje u engleskom jeziku u jednom kuvaru iz 18. veka.


Ipak, veruje se da se vafli na prostoru današnje Holandije i Francuske, prave mnogo duže, vekovima ranije, a u svakom slučaju je u pitanju jelo za koje je glavni sastojak brašno.


Zahvaljujući velikoj popularnosti galeta, to se promenilo, pa danas postoji mnogo zdravih alternativa klasičnom receptu, a najpopularnija je verzija s tikvicama.

Sastojci:

 

  • 1 tikvica
  • 2 cela jajeta
  • 10 kašika jogurta
  • 1 kašika mlevenog lanenog semena
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 50 g mlevenih sirovih badema
  • mineralna voda
  • puter, ulje ili margarin... za podmazivanje kalupa

 

Mekan bakin kolač sa tikvicama
Mekan bakin kolač sa tikvicamafoto: Gulsina/Shutterstock

Priprema

  1. Izrendajte tikvicu na sitnoj strani, pa stavite da papirni ubus kako bi upio višak vode. Ostavite da odstoji bar 20 minuta.
  2. Za to vreme dobro umutite jaja, pa im dodajte seme lana i badem, šećer i so.
  3. Kašikom dodajte jogurt, pa dobro promešajte. Ako smesa nije dovoljno retka (treba da bude kao za palačinke), dodajte malo po malo kiselu vodudok ne budete zadovoljni gustinom.
  4. Ocedite još malo rukom rendane tikvice, te dodajte i njih u smesu za galete.
  5. Podmažite kalup, pa lepo razmažite četkicom da pokrije celu ploču.
  6. Sipajte manjom kutlačom smesu i pecite oko sedam minuta.

Za dalje pečenje nema potrebe više podmazivati kalup, a čim izvadite bakin kolač prekrijte činiju u koju ga stavljate krpom. Tek kad se ohladi, stavite poklopac.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Neša pravi pljeskavice od CRVA

 

makonda-tracker