savršena za uskrs

Hrskave korice, bogat fil - prava RAPSODIJA UKUSA: Žebro torta je KRALJICA svake USKRŠNJE TRPEZE

0

Ako želite poslasticu u kojoj se uživa svim čulima ovo je savršen izbor 

foto: Facebook Printscreen / aliceandfriendsvegankitchen
foto: Facebook Printscreen / aliceandfriendsvegankitchen

Najveći hrišćanski praznik Uskrs praznuje se u brojnim domovima širom Srbije, a za taj važan dan sprema se bogata trpeza. Osim ukusnih slanih pikanterija tu su i poslastice, najčešće torte, koje treba da budu bogate, kremaste, takve da se tope pri svakom zalogaju.

 

Upravo jednu takvu, koja zahteva malo više umeća, ali i poprilično skupe sastojke, donosimo vam kao predlog za uskršnju trpezu u kojoj se uživa svim čulima.

 

Evo šta vam je potrebno za kraljicu među tortama, čuvenu Žerbo tortu.

Sastojci: 

 

  • 15 jaja
  • 28 kašika šećera
  • 250 g mlevenih oraha
  • 300 g šećera
  • 350 g čokolade
  • 400 g margarina
  • 4 kašike brašna
  • 350 g šlag krema
  • 400 ml kisele vode


Priprema:

 

U plastičnoj posudi penasto umutiti jaja sa šećerom, pa dodati orahe i jednu kašiku brašna. Sve lepo sjediniti i od toga ispeći koru u prethodno podmazanom plehu. Koru je potrebno peći na 180 stepeni pko 15 min.

Tako ispeći tri kore.

Preliv od šećera:


Na tiganju rastopiti šećer, pa ga preliti na sve tri kore.

Čokoladni preliv:

 

Čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri, pa premazati preko preliva od šećera. 

Fil:


Žumanaca umutiti sa šećerom 15 kašike šećera i kuvati na pari. Kad je fil kuvan skloniti sa vatre i dodati čokoladu. Mešati dok se masa ne ujednači. Kad se fil ohladi dodati 250 g umućenog margarina.

 

Ređati:

 

  1. kora(sa karamelom i čokoladom)
  2. čokoladni fil
  3. kora

 

Za dekoraciju:

 

Umutiti 300 g šlaga sa kiselom vode koja treba da bude iz frižidera. Tortu dekorišite po želji i uživajte nakon što bar nekoliko sati odstoji u frižideru kako bi se ukusi spojili i kako bi kore popustile. 

 

Bonus video:

Recept za sremačke salčiće 

 

makonda-tracker