Ako želite poslasticu u kojoj se uživa svim čulima ovo je savršen izbor
Najveći hrišćanski praznik Uskrs praznuje se u brojnim domovima širom Srbije, a za taj važan dan sprema se bogata trpeza. Osim ukusnih slanih pikanterija tu su i poslastice, najčešće torte, koje treba da budu bogate, kremaste, takve da se tope pri svakom zalogaju.
Upravo jednu takvu, koja zahteva malo više umeća, ali i poprilično skupe sastojke, donosimo vam kao predlog za uskršnju trpezu u kojoj se uživa svim čulima.
Evo šta vam je potrebno za kraljicu među tortama, čuvenu Žerbo tortu.
Sastojci:
- 15 jaja
- 28 kašika šećera
- 250 g mlevenih oraha
- 300 g šećera
- 350 g čokolade
- 400 g margarina
- 4 kašike brašna
- 350 g šlag krema
- 400 ml kisele vode
Priprema:
U plastičnoj posudi penasto umutiti jaja sa šećerom, pa dodati orahe i jednu kašiku brašna. Sve lepo sjediniti i od toga ispeći koru u prethodno podmazanom plehu. Koru je potrebno peći na 180 stepeni pko 15 min.
Tako ispeći tri kore.
Preliv od šećera:
Na tiganju rastopiti šećer, pa ga preliti na sve tri kore.
Čokoladni preliv:
Čokoladu i margarin otopiti na tihoj vatri, pa premazati preko preliva od šećera.
Fil:
Žumanaca umutiti sa šećerom 15 kašike šećera i kuvati na pari. Kad je fil kuvan skloniti sa vatre i dodati čokoladu. Mešati dok se masa ne ujednači. Kad se fil ohladi dodati 250 g umućenog margarina.
Ređati:
- kora(sa karamelom i čokoladom)
- čokoladni fil
- kora
Za dekoraciju:
Umutiti 300 g šlaga sa kiselom vode koja treba da bude iz frižidera. Tortu dekorišite po želji i uživajte nakon što bar nekoliko sati odstoji u frižideru kako bi se ukusi spojili i kako bi kore popustile.
Bonus video:
Recept za sremačke salčiće