Bliže se i praznici, a to je najbolje vreme za isprobavanje i uživanje u raznim ukusnim jelima, kolačima i torticama
![Čokoladna ''Spartak'' torta - kore gotove za 7 minuta](/data/images/2024/04/30/17/384058_spartak-torta-sa-7-kora-koej-se-peckaju-po-7-minuta_ff.jpg?ver=1714490809)
Ako volite lagane, ukusne i izdašne poslastice, a nemate previše vremena za spremanje, onda bi svakako trebalo da probate ''Spartak'' tortu.
Bliže se i praznici, a to je najbolje vreme za isprobavanje i uživanje u raznim ukusnim jelima, kolačima i torticama.
Donosimo vam isproban recept, a na vama je samo da pratite korake i napravite ovo lagano čudo u koje ćete se zaljubiti posle prvog zalogaja.
Sastojci:
- 350 grama brašna
- 60 grama kakaa
- 5 grama praška za pecivo
- 350 grama maslaca
- 70 grama meda
- 380 grama šećera
- 4 jaja
- 5 grama sode bikarbone
- 30 grama skroba
- 650 ml mleka
- 10 grama vanilin šećera
- 100 grama mlevenih oraha
Priprema:
Kore:
- U posudu sipajte 350 grama brašna, 5 grama praška za pecivo, 30 grama kakaa, pa promešajte.
- Uzmite šerpicu i u nju stavite 100 grama maslaca da se topi, dodajte 70 grama meda, 150 grama šećera i sve mešajte dok se ne sjedini, potom ubacite 2 jaja i nastavite sa mešanjem, i na kraju dodajte i 5 grama sode.
- Žutu smesu sipajte u prvu posudu sa prahkastim sastojcima, promešajte dok se ne pretvori u gustu masu/testo za kore, i ostavite 20ak minuta u fružider.
- Smesu podelite u više jednakih delova, 6 ili 7, pa svaki deo ponaosob razvucite.
- Kore izbockati viljuškom i svaku peći po 7 minuta na 180 stepeni.
Fil:
- U 600 mililitara mleka sipajte 30 grama skroba, promešajte i stavite na vatru.
- Potom, u posebnoj posudi sjediniti 130 grama šečera, 10 grama vanilin šećera,2 jaja i izmisati.
- Izmiksanu smesu sipajte u šerpicu sa mlekom koja je na vatri i sve vreme mešajte dok se masa ne zgusne, pa je ostavite u frižideru na 20ak minuta.
- Ohlađeni smesu ponovo izmiksati. Sa strane miksajte 200 grama maslaca, pa dodajte kašikom žutu smesu, a onda nastavite sa mikserom.
![''Spartak'' torta sa brzim korama](/data/images/2024/04/30/17/384059_ukusna-spartak-torta_ff.jpg?ver=1714490870)
Tortu ređajte tako što ćete prvo staviti koru, potom je filom premažite, ali ga dobro rasporedite da imate za svaku koru, pospite pomalo oraha pa opet kora, i tako redom do poslednjeg sloja, a to je kora.
Za glazuru pomešajte 100 grama šećera, 30 grama kakaa, 50 mililitra mleka, 50 grama maslaca i sve dobro promešajte i prokuvajte par minuta na tihoj vatri.
Tortu prelijte glazurom i uživajte u Spartak poslastici, pa dekorišite po želji.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video: