Bliže se i praznici, a to je najbolje vreme za isprobavanje i uživanje u raznim ukusnim jelima, kolačima i torticama
Ako volite lagane, ukusne i izdašne poslastice, a nemate previše vremena za spremanje, onda bi svakako trebalo da probate ''Spartak'' tortu.
Bliže se i praznici, a to je najbolje vreme za isprobavanje i uživanje u raznim ukusnim jelima, kolačima i torticama.
Donosimo vam isproban recept, a na vama je samo da pratite korake i napravite ovo lagano čudo u koje ćete se zaljubiti posle prvog zalogaja.
Sastojci:
- 350 grama brašna
- 60 grama kakaa
- 5 grama praška za pecivo
- 350 grama maslaca
- 70 grama meda
- 380 grama šećera
- 4 jaja
- 5 grama sode bikarbone
- 30 grama skroba
- 650 ml mleka
- 10 grama vanilin šećera
- 100 grama mlevenih oraha
Priprema:
Kore:
- U posudu sipajte 350 grama brašna, 5 grama praška za pecivo, 30 grama kakaa, pa promešajte.
- Uzmite šerpicu i u nju stavite 100 grama maslaca da se topi, dodajte 70 grama meda, 150 grama šećera i sve mešajte dok se ne sjedini, potom ubacite 2 jaja i nastavite sa mešanjem, i na kraju dodajte i 5 grama sode.
- Žutu smesu sipajte u prvu posudu sa prahkastim sastojcima, promešajte dok se ne pretvori u gustu masu/testo za kore, i ostavite 20ak minuta u fružider.
- Smesu podelite u više jednakih delova, 6 ili 7, pa svaki deo ponaosob razvucite.
- Kore izbockati viljuškom i svaku peći po 7 minuta na 180 stepeni.
Fil:
- U 600 mililitara mleka sipajte 30 grama skroba, promešajte i stavite na vatru.
- Potom, u posebnoj posudi sjediniti 130 grama šečera, 10 grama vanilin šećera,2 jaja i izmisati.
- Izmiksanu smesu sipajte u šerpicu sa mlekom koja je na vatri i sve vreme mešajte dok se masa ne zgusne, pa je ostavite u frižideru na 20ak minuta.
- Ohlađeni smesu ponovo izmiksati. Sa strane miksajte 200 grama maslaca, pa dodajte kašikom žutu smesu, a onda nastavite sa mikserom.
Tortu ređajte tako što ćete prvo staviti koru, potom je filom premažite, ali ga dobro rasporedite da imate za svaku koru, pospite pomalo oraha pa opet kora, i tako redom do poslednjeg sloja, a to je kora.
Za glazuru pomešajte 100 grama šećera, 30 grama kakaa, 50 mililitra mleka, 50 grama maslaca i sve dobro promešajte i prokuvajte par minuta na tihoj vatri.
Tortu prelijte glazurom i uživajte u Spartak poslastici, pa dekorišite po želji.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video: