francuski šmek

POSNO ČUDO gotovo za nekoliko minuta: Čokoladni SUFLE bez jaja i mleka koji se topi u ustima (RECEPT)

0

Ako vam fali ideja za posni dezert, ovaj će vam se sigurno dopasti – priprema se brzo i jednostavno, a ukus mu je veličanstven

Čokoladni sufle (lava kolač) u posnoj varijanti
Čokoladni sufle (lava kolač) u posnoj varijantifoto: mpessaris/Shutterstock

Čokoladni sufle jedna je od omiljenih poslastica širom sveta sa sasvim opravdano: lagan je, ukusan i pravi se očas posla, često od svega nekoliko sastojaka.


Ukoliko se pridržavate velikog Uskršnjeg posta, nema razloga da ga se odreknete! Probajte ovaj recept koji smo pronašli u veganskoj kuhinji i dobićete slatkiš koji je maltene identičan kao sufle s jajima i kravljim mlekom.


Po ukusu ovaj lagani lava kolač možete ukrasiti šećerom u prahu, čokoladnim topingom ili šarenim mrvicama, a čak i bez toga će biti božanstven.

Sastojci:

 

  • 160 ml biljnog napitka (sojino, ovseno bademovo, pirinčano mleko... po ukusu)
  • 60 g brašna
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 1/2 kašičice sode bikarbone
  • 25 g kakao praha
  • 5 kašika ulja
  • 2 kašike šećera
  • 3 kašika meda
  • 1/2 kašičice jabukovog sirćeta
  • prstohvat soli
  • 100 g crne čokolade

 

Posni čokoladni sufle (lava kolač) pravi se brzo i jednostavno
Posni čokoladni sufle (lava kolač) pravi se brzo i jednostavnofoto: Murat Sunger/Shutterstock

Priprema

 

  1. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.
  2. Mikserom umutite ulje, med, biljno mleko šećer i sirće.
  3. U to dodajte brašno i kakao, prethodno pomešane sa sodom bikarbonom i praškom za pecivo. Sipajte postepeno, uz mešanje, tako da se ne stvore grudvice.
  4. Namažite uljem kalupe i sipajte smesu do 1/3 kalupa.
  5. Potom odozgo poređajte po sredini mrvljenu ili seckanu čokoladu, pa preko sipajte ostatak smese.
  6. Najpre uključite da rerne peče samo donjim grejačem, pa tu pecite oko 8-10 minuta, a zatim prebacite na gornji grejač i tako pecite još 5-7 minuta.
  7. Ostavite da odstoji u rerni nekoliko minuta (da ne splasne naglo izlaskom na sobnu temperaturu), pa izvadite.
  8. Servirajte prevrnuto naopako, a po želji možete posuti šećerom u prahu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Domaćice iz Srema imaju fenomenalne posne recepte

 

makonda-tracker