gotove očas posla

Spolja hrskave, unutra mekane, a pune sira! AREPE – neodoljive projice na latinoamerički način (RECEPT)

0

Pogačice od kukuruznog brašna uvek su dobrodošle na našim trpezama, a u Venecueli, Kolumbiji i Panami prave se nadaleko poznate

Arepe mogu da budu vrlo mekane spolja ili izuzetno hrskave, u zavisnosti od vremena prženja
Arepe mogu da budu vrlo mekane spolja ili izuzetno hrskave, u zavisnosti od vremena prženjafoto: goldnetz/Shutterstock

Arepe su mekane pogačice od kukuruznog brašna koje se hiljadama godina prave na teritoriji današnje Kolumbije, Paname i Venecuele.


Za to se koristi specijalno brašnoareparina ili masarepa kukuruzno brašno, a tada može da se pravi samo s vodom i solju. Međutim, s običnim kukuruznim brašnom se tako neće postići željeni rezultat, pa ako koristite njega, jer do masarepa brašna nije lako doći u Srbiji, obavezno mu dodajte i mlečne proizvode kako biste dobili mekano i sočno pecivo koje se ne mrvi.


Venecuelanske arepe su uglavnom manje i deblje, dok se u Kolumbiji prave slađe, tanje i punjene sirom.

Ako ih pripremite po našem receptu, možete ih služiti i uz slatko i uz slano, a ukus će im biti fenomenalan.

 

Arepe

 

Kolumbijske arepe
Kolumbijske arepefoto: Ildi Papp/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 600 ml tople vode
  • 350 g kukuruznog brašna (u originalnom receptu masarepa, ali ga možete zameniti običnim)
  • 50 ml mleka
  • 30 g maslaca
  • 150 g rendanog sira
  • 2 kašičice soli
  • 2 kašičice šećera
  • ulje po potrebi


Priprema

  1. U velikoj činiji pomešajte kukuruzno brašno, šećer i so, pa tome dodajte rendani sir, idealno punomasni, i mešajte dok se ne sjedini.
  2. Dodajte, uz neprestano mešanje, mleko i vodu i mešajte dok ne dobijete lepljivo testo, pa dodajte i maslac i promešajte varjačom. Ostavite da odstoji oko pet minuta (nepokriveno).
  3. Podelite testo na deset jednakih kugli, pa ih spljoštite tako da napravite pogačice visoke ne više od 1,5 cm.
  4. Zagrejte ulje u tiganju, pa pecite oko tri minuta, okrenite, pa pecite još toliko. Trebalo bi da dobiju finu zlatnobraon nijansu.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Srpska proja na listi najboljih hlebova sveta

 

makonda-tracker