Ako volite spoj čokolade i karamele, isprobajte recept za kolač koji se topi pod nepcima.
Čuveni milionerov kolač (u originalu: millionaire's shortbread) fantastičan je kolač čiji "skupi" naziv nimalo ne odgovara kombinaciji njegovih sastojaka, već je, naprotiv, sasvim jeftin.
Ukus je svakako izvanredan!
U pitanju je stari škotski kolač koji obiluje ukusom karamele, čokolade, mleka...Zapravo, ime je dobio po tome što podseća na nešto što bi bogataši jeli, ali ne zahteva skupe sastojke i tešku pripremu.
Milionerov kolač: dezert sa karamelom
Sastojci
Testo
- 350 grama brašna
- 230 grama maslaca
- 130 grama kristal šećera
- prstohvat soli
Karamela
- 400 mililitara kondenzovanog mleka
- 200 grama šećera
- 200 grama maslaca
- 4 kašike rastopljenog meda
Glazura
- 250 grama čokolade (mlečne ili crne)
Priprema:
- Najpre zagrejte rernu na 150 stepeni. Za sloj testa pomešajte maslac, šećer i so, pa mutite mikserom dok ne dobijete jednoličnu smesu.
- Zatim dodajite brašno, postepeno, sve vreme muteći mikserom. Kada ste dobili kompaktno testo, stavite ga u pleh koji ste obložili pek-papirom.
- Pecite oko pola sata, do zlatne boje. Kada se skroz ohladilo, biskvitnu koru stavite u frižider.
- Za karamel sloj: pomešajte maslac, mleko i šećer, pa dodajte med i na srednjoj vatri neprestano mešajte dok smesa ne postane gusta karamela. Kada je gotovo, prelijte biskvit i vratite u frižider.
- Čokoladu istopite na pari, pa njoj prelijte ohlađenu (i stegnutu!) karamelu, pa vratite u frižider da se i to stegne.
- Sladite se kao milioneri!
Bonus video
Keks-kolač po receptu voditeljki Kurira
( Glossy, M.R. )