Ova čokoladna poslastica nazvana je "dugme" zbog šarenih bombonica koje podsećaju na dugmiće, a jedna je od najbržih domaćih torti koje možete praviti i za rođendane i druga slavlja
Da biste počastili sebe, svoju porodicu ili goste nezaboravnim dezertom, ne treba da provedete sate u kuhinji!
U tome vam može pomoći za recept za brzu domaću tortu po uzoru na složenije poslastičarske podvige, čokoladnu fantaziju sa slatkim i čvrstim korama, uz dodatak gustog i kremastog fila.
Na kraju završite šarenim bombonicama zahvaljujući kojima će izgledati još lepše, a po želji je sa strane možete ukrasiti čokoladnim keksom, piškotama itd.
Čokoladna DUGME TORTA
Sastojci
Za kore:
- 190 g brašna
- 2 kašike kakao praha
- 1 kašičica sode bikarbone
- 1 kašičica praška za pecivo
- 150 g šećera u prahu
- 2 kašike meda
- 2 jajeta
- 150 ml ulja
- 150 ml mleka
Za fil:
- 50 g kakao praha
- 2-3 kašike tople vode
- 50 g putera
- 200 g šećera u prahu
Za dekoraciju:
- 100 g čokolade
- 2 kašike ulja
- šarene bombonice
Priprema
- Zagrejte rernu na 160 stepeni, podmažite uljem i obložite pek-papirom dva kalupa za torte.
- Pomešajte prosejano brašno, sodu bikarbonu, kakao, prašak za pecivo i šećer u prahu. U odvojenoj posudi pomešajte umućena jaja, mleko, ulje i med, dobro razmutite, pa to postepeno dodajte suvim sastojcima uz mućenje mikserom.
- Kad bude dobro umućeno, sipajte po pola od smese u plehove, pa pecite 25-30 minuta dok ne dobijete čvrstu koru. Uklonite pek-papir, okrenite i ostavite da se hladi na rešetkama u šporetu.
- Za to vreme pomešajte toplu vodu s kakao prahom, pa dodajte prethodno umućen puter i šećer u prahu i mutite dok ne dobijete gust fil.
- Time ravnomerno namažite jednu koru, pa preklopite drugom.
- Otopite čokoladu sa uljem, pa time prelijte tortu. Dok je još toplo, pospite šarenim bombonicama, a možete dodati i šarene mrvice, mrvljeni čokoladni keks, sve što imate u kući!
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima
BONUS VIDEO
Recept za pileća krilca sa pivom