Ako uživate u starinskim knedlama sa šljivama po bakinom receptu, dopašće vam se ovaj brzi kolač inspirisan njima
Knedle sa šljivama su jedan od omiljenih domaćih slatkiša na našim prostorima, a jeste li znali da možete napraviti dezert istog ukusa na mnogo jednostavniji i brži način?
U pitanju je domaći kolač sečen na kocke inspirisan ovom poslasticom, s božanstvenim filom od šljiva i džema od šljiva i laganim korama od prezli i griza.
Najbolje od svega je što je priprema brza i jednostavna, a ne treba vam čak ni rerna!
Sastojci
Za koru:
- 1 jaje
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 200 g griza
- 60 g margarina
- 1 l mleka
Za fil:
- 3 kašike džema od šljiva
- 700 g šljiva (mogu i suve)
- 13 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Plus:
- 200 g prezle
- 13 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
Priprema
- U jednoj šerpici pomešajte prezlu, šećer i vanilin šećer, pa mešajte na tihoj ili srednjoj temperaturi dok ne porumeni, pa sklonite da se hladi.
- Očistite šljive, pa im dodajte šećer i vanilin šećer i kuvajte uz mešanje, pa dodajte džem, dobro promešajte i sklonite na stranu da se hladi.
- Potom sipajte mleko u šerpu, ubacite šećer, griz i vanilin šećer, promešajte, pa zakuvajte na srednjoj temperaturu, uz mešanje. Sklonite s vatre, ubacite umućeno jaje i margarin, lepo promešajte, pa vratite na ringlu uz mešanje na nekoliko minuta.
- U pleh, prethodno obložen pek-papirom, stavite najpre polovinu smese s prezlama. Potom prelijte polovinom kaše od griza, a onda rasporedite i fil od šljiva. Nakon toga nanesite drugu polovinu smese od griza i završite slojem od prženih prezli.
- Stavite u frižider da se stegne, pa secite na kocke.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Čokoladna poslastica iz snova