brzo & jednostavno

Kako se pravi PASTIRSKA PITA? Fenomenalna ideja za izdašan ručak kojoj ćete se iznova vraćati

0

Zvali ga engleska musaka ili pastirska pita, posle ovog jela u kući neće biti praznog stomaka, a priprema se bez mnogo muke

Pastirska pita vam je možda nekad poslužena pod imenom engleska musaka
Pastirska pita vam je možda nekad poslužena pod imenom engleska musakafoto: freeskyline/Shutterstock

Na našim prostorima poznata i kao engleska musaka, pastirska pita jedno je od omiljenih jela s krompirom i mlevenim mesom u svetu.


U zavisnosti od varijante recepta, koji je mnogo, mleveno meso se može prethodno skuvati, dinstati ili ispeći sveže, a uglavnom se koriste jagnjetina ili govedina. Međutim, na Ostrvu se obično kaže da je pastirska pita ona s jagnjećim mesom, dok cottage pie sadrži govedinu.


Zajedničko im je da se sloj od krompira gnječi u pire, a ovo jelo možete zamrznuti i držati u zamrzivaču oko mesec dana.

Recept za pastirsku pitu

 

Sastojci:

 

  • 1 kašika suncokretovog ulja
  • 1 velika glavica crnog luka
  • 2-3 šargarepe srednje veličine
  • 500 g mlevenog mesa
  • 2 kašike paradajz pirea
  • vorčester sos
  • 500 ml goveđeg bujona
  • 900 g krompira isečenog na kockice
  • 85 g putera
  • 3 kašike mleka

 

Pastirsku pitu možete, ali ne morate posuti odozgo kuvanim graškom i začinskim biljem
Pastirsku pitu možete, ali ne morate posuti odozgo kuvanim graškom i začinskim biljemfoto: Profimedia

Priprema

  1. Zagrejte kašiku suncokretovog ulja u tiganju, pa na tihoj vatri propržite sitno seckan crni luk i šargarepu dok lepo ne omeknu.
  2. Kad omekša, pojačajte vatru, pa ubacite u to mleveno meso i propržite.
  3. Dodajte 2 kašike paradajz pirea i veću količinu vorčester sosa i to pržite nekoliko minuta.
  4. Prlijte goveđim bujonom, pa ostavite da provri, a onda ostavite da se krčka polupoklopljeno oko 40 minuta.
  5. U međuvremenu uključite rernu na 180 stepeni i napravite krompir pire: krompir isečen na kockice skuvajte u slanoj vodi, pa ocedite, iznječite s puterom i tri kašike mleka.
  6. Podmažite posudu za pečenje, poređajte mleveno meso, pa preko nanesite pire i lepo poravnajte viljuškom. Pecite 20-25 minuta, dok se krompiru odozgo ne promeni boja i ne počnu da se pojavljuju mehurići od mesa.
  7. Ostavite da odstoji pet minuta pre nego što ćete servirati.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako Dejvid Bekam sprema pastirsku pitu?

 

makonda-tracker