Zvali ga engleska musaka ili pastirska pita, posle ovog jela u kući neće biti praznog stomaka, a priprema se bez mnogo muke
Na našim prostorima poznata i kao engleska musaka, pastirska pita jedno je od omiljenih jela s krompirom i mlevenim mesom u svetu.
U zavisnosti od varijante recepta, koji je mnogo, mleveno meso se može prethodno skuvati, dinstati ili ispeći sveže, a uglavnom se koriste jagnjetina ili govedina. Međutim, na Ostrvu se obično kaže da je pastirska pita ona s jagnjećim mesom, dok cottage pie sadrži govedinu.
Zajedničko im je da se sloj od krompira gnječi u pire, a ovo jelo možete zamrznuti i držati u zamrzivaču oko mesec dana.
Recept za pastirsku pitu
Sastojci:
- 1 kašika suncokretovog ulja
- 1 velika glavica crnog luka
- 2-3 šargarepe srednje veličine
- 500 g mlevenog mesa
- 2 kašike paradajz pirea
- vorčester sos
- 500 ml goveđeg bujona
- 900 g krompira isečenog na kockice
- 85 g putera
- 3 kašike mleka
Priprema
- Zagrejte kašiku suncokretovog ulja u tiganju, pa na tihoj vatri propržite sitno seckan crni luk i šargarepu dok lepo ne omeknu.
- Kad omekša, pojačajte vatru, pa ubacite u to mleveno meso i propržite.
- Dodajte 2 kašike paradajz pirea i veću količinu vorčester sosa i to pržite nekoliko minuta.
- Prlijte goveđim bujonom, pa ostavite da provri, a onda ostavite da se krčka polupoklopljeno oko 40 minuta.
- U međuvremenu uključite rernu na 180 stepeni i napravite krompir pire: krompir isečen na kockice skuvajte u slanoj vodi, pa ocedite, iznječite s puterom i tri kašike mleka.
- Podmažite posudu za pečenje, poređajte mleveno meso, pa preko nanesite pire i lepo poravnajte viljuškom. Pecite 20-25 minuta, dok se krompiru odozgo ne promeni boja i ne počnu da se pojavljuju mehurići od mesa.
- Ostavite da odstoji pet minuta pre nego što ćete servirati.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako Dejvid Bekam sprema pastirsku pitu?