tradicionalna jela

Fil se topi u ustima, a kore su mekše od pamuka: Slasni ZELNIK po receptu starih Bugarki i Makedonki

0

Sočna, bogata, jedinstvenog ukusa, ova pita može se filovati za na razne načine, a u ovo doba godine je recept sa spanaćem, sirom i lukom najpopularniji

Zelnik na bugarski i makedonski način
Zelnik na bugarski i makedonski načinfoto: Fanfo/Shutterstock

U bogatoj i raznovrsnoj balkanskoj kuhinji mnogo je recepata za koje su vam potrebne kore za pitu, a zelnik spada u omiljene, posebno u Bugarskoj i Severnoj Makedoniji.


U pitanju je sočna pita od razvučenog testa od pšeničnog brašna, s bogatim filom, koji se razlikuje od kraja do kraja, ali uglavnom su zastupljeni jaja, sir, luk, pirinač, dinstano meso... Zimi se zelnik tradicionalno puni kiselim kupusom, po kom je i dobio ime – na bugarskom je "kupus" зелe, a na makedonskom зелка.


Ovo pecivo je slično bureku, a ponekad ga i smatraju burekom, ali je razlika u tome što se zelnik pravi za praznike i služi uz kefir, dok su kora i slojevi testa deblji i može se koristiti više začina nego za burek.

Inače, jufkice pripremljene na ovaj način mogu da odstoje preko noći i čak da se zamrznu.

 

Najbolji recept za zelnik

 

Tradicionalna pita ZELNIK sa spanaćem i mladim lukom
Tradicionalna pita ZELNIK sa spanaćem i mladim lukomfoto: Wirestock Creators/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 750 g brašna
  • 1/2 kašičice suvog kvasca
  • 0,5 l tople vode
  • 50 ml ulja
  • 1 kašičica soli
  • 1/2 kašičice šećera
  • 200 g svinjske masti
  • 4 kašike gustina


Za nadev:

 

  • 1 celo jaje
  • 2 kašike brašna
  • 500 g spanaća
  • 250 g feta sira
  • 3 struka mladog luka
  • 1 kašičica soli

 

 

Priprema

  1. U činiju sipajte malo vode i suvi kvasac i pospite s malo brašna i šećerom, pa dobro promešajte. Potom ostavite na 10 minuta, pa dodajte ostatak brašna i vode, ulje i sve zamesite.
  2. Zatim prebacite na pobrašnjenu površinu, pa mesite dok testo ne bude fino i glatko. Po potrebi dodajte još brašna, ali pazite da ne bude pretvrdo. Ostavite pokriveno oko 20-30 minuta.
  3. Potom od testa napravite 15-20 loptica približne veličine, pa nešto manje od pola stavite u činiju i prekrijte providnom folijom za kasnije (za gornju koru), a malo više od pola uzmite odmah (za donju koru).
  4. U manju činiju sipajte 4 kašike gustina i svaku lopticu uvaljajte tako da je gustin fino obavije, pa onda rastanjite kuglice dok ne budu veličine prečnika jednog tanjira, pa ih ređajte jednu preko druge. Premažite mašću svaku jufkicu, pa ih opet ređajte jednu preko druge, ali poslednju ne premazujte. Prekrijte providnom folijom i stavite u frižider, pa izvadite ono malo manje od polovine loptica koje ste ostavili sa strane i uradite isto i sa njima – uvaljajte u gustin, razvucite u okrug, mažite mašću, ređajte jedno na drugo, umotajte folijom.
  5. Za fil: Potom operite spanać, pa ga blanširajte, dobro ocedite, iseckajte sitno, pa ubacite u jednu činiju. Tu sipajte umućeno jaje, pa dodajte sitno seckan mladi luk, izmrvljen sir, dve kašike brašna i so, pa dobro promešajte.
  6. Izvadite jufke za donju koru i razvucite ih zajedno dok ne budu malo veće od pleha, pa na ovu koru stavite fil i ravnomerno ga rasporedite. Preko stavite novu jufku, za gornju koru, a ne morate da je razvučete oklagijom već samo malo prstima, tek toliko da prekrije fil, pa preko prebacite delove donje kore koji su visili preko ivice pleha.
  7. Premažite uljem ili mešavinom masti i vode.
  8. Pecite oko 45 minuta u rerni zagrejanoj na 180°C.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sremački salčići

 

makonda-tracker