JEDNOSTAVNO, A NEODOLJIVO

Samo je jedan način da ga spremite da bude kao BAKIN: Starinski recept za PODVARAK koji NEMA KONKURENCIJU

0

Nekada su oni najjednostavniji recepti oni koji su nam najomiljeniji 

STARINSKI PODVARAK SA SUVIM MESOM
STARINSKI PODVARAK SA SUVIM MESOM foto: Shutterstock / AS Foodstudio

Prilikom spremanja jela mnoge domaćice se trude da ona budu ukusna, zdrava i spremljena po najboljim receptima. U moru modernih ipak postoje ona jela koja ostaju neprevaziđena i van konkurencije uprkos svim novotarijama.

 

Jedan od njih je i podvarak, koji su stare domaćice spremale po jednostavnom receptu, sa starinskim začinima i neizostavno, suvim mesom. 

 

Dobro je poznato da pušnice naših baka i deka nikada pre zimu nisu bile prazne, a miris dimljene slanine, rebara i drugih pikanterija širio se ne samo kućom, već i dvorištem.

 

 

Kad se ono doda u podvarak, koji se sprema na masti, sa lovorovim listom i biberom u zrnu eto jela koje najbolje rečeno, nema konkurenciju. Pa da krenemo na recept. 

 

Potrebni sastojci:

 

  • glavica kiselog kupusa (do 2 kg)
  • 1 glavica crnog luka
  • 150 ml masti
  • slanina
  • suvo meso
  • ćuretina (mogu i kremenadle, piletina)
  • lovorov list
  • mleveni biber
RCEPT ZA STARINSKI PODVARAK
RCEPT ZA STARINSKI PODVARAK foto: Dragana Draganovic/Shutterstock

Priprema:

 

Isecite kupus na sitne komade (malo krupnije nego za salatu), malo ga properite i ocedite. Zagrejte mast, pa na njemu izdinstajte sitno seckane luk i slaninu. Ovome dodajte i dobro oprano sirovo meso i sve zajedno krčkajte 10 minuta. Zatim dodajte i kiseli kupus i sve zajedno pržite još 15 minuta.

 

Izdinstanu smesu začinite biberom po ukusu i lovorovim listom, a zatim je stavite u glinenu posudu (ili vatrostalnu ako nemate glinenu). Komade slanine pozabadajte u kupus, nalijte malo vode i zapecite u rerni na 200 stepeni. Pecite ga dok kupus ne omekša (oko 1 i po sat ili 2h). Poenta je da ga pravite na pravoj masti.

 

Najbolje je da podvarak servirate sa projom ili krompirom (pečenim ili kuvanim).

 

Bonus video:

Recept za slatko od slanine 

 

makonda-tracker