Nekada su oni najjednostavniji recepti oni koji su nam najomiljeniji
Prilikom spremanja jela mnoge domaćice se trude da ona budu ukusna, zdrava i spremljena po najboljim receptima. U moru modernih ipak postoje ona jela koja ostaju neprevaziđena i van konkurencije uprkos svim novotarijama.
Jedan od njih je i podvarak, koji su stare domaćice spremale po jednostavnom receptu, sa starinskim začinima i neizostavno, suvim mesom.
Dobro je poznato da pušnice naših baka i deka nikada pre zimu nisu bile prazne, a miris dimljene slanine, rebara i drugih pikanterija širio se ne samo kućom, već i dvorištem.
Kad se ono doda u podvarak, koji se sprema na masti, sa lovorovim listom i biberom u zrnu eto jela koje najbolje rečeno, nema konkurenciju. Pa da krenemo na recept.
Potrebni sastojci:
- glavica kiselog kupusa (do 2 kg)
- 1 glavica crnog luka
- 150 ml masti
- slanina
- suvo meso
- ćuretina (mogu i kremenadle, piletina)
- lovorov list
- mleveni biber
Priprema:
Isecite kupus na sitne komade (malo krupnije nego za salatu), malo ga properite i ocedite. Zagrejte mast, pa na njemu izdinstajte sitno seckane luk i slaninu. Ovome dodajte i dobro oprano sirovo meso i sve zajedno krčkajte 10 minuta. Zatim dodajte i kiseli kupus i sve zajedno pržite još 15 minuta.
Izdinstanu smesu začinite biberom po ukusu i lovorovim listom, a zatim je stavite u glinenu posudu (ili vatrostalnu ako nemate glinenu). Komade slanine pozabadajte u kupus, nalijte malo vode i zapecite u rerni na 200 stepeni. Pecite ga dok kupus ne omekša (oko 1 i po sat ili 2h). Poenta je da ga pravite na pravoj masti.
Najbolje je da podvarak servirate sa projom ili krompirom (pečenim ili kuvanim).
Bonus video:
Recept za slatko od slanine