Spolja neodoljiva čokolada, a iznutra savršen spoj banane i kremastog fila, uz mekanu koricu i dodatak lešnika... Ovaj dezert jednostavno morate da probate!
Postoji mnogo slatkiša nazvanih Malaga torta i Malaga kolač, a jednu od popularnih varijanti pronašli smo u turskoj kuhinji.
Iako se Malaga nalazi u Andaluziji, slatkiš nazvan po ovom gradu često se pravi u dalekoj Turskoj, neretko u danima Ramazana, a u pitanju je jedna od jednostavnijih domaćih poslastica.
Izgleda veoma dekorativno, ukus je spektakularan, a iznenadiće vas koliko se jednostavno pravi.
Sastojci:
Za tortu:
- 4 jajeta
- 1 šolja šećera (pola za belanca, pola za žumanca)
- 1 kesica vanilinog šećera
- pola šolje mleka (mera: šolja od 240 ml)
- malo više od pola čaše brašna (mera: čaša za vodu, od 200-250 ml)
- 1 kesica praška za pecivo
- 2 supene kašike gustina
- 2 supene kašike kakao praha
Za fil:
- 500 ml mleka
- 1 šolja brašna
- 1 šolja šećera
- 1 žumance
- 1 kašika gustina
- 50 g putera
- 1 kesica vanilinog šećera
Za ganaš:
- 100 g crne čokolade
- 1-2 kašike ulja
Za unutra:
- 7 banana
Za ivice:
- lomljeni lešnici
Priprema
- U dublju činiju sipajte belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U odvojenoj činiji umutite žumanca, pomešana s vanilinim šećerom, mlekom, pa to umešajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao.
- U mešavinu sa žumancima dodajte polovinu umućenih belanaca i pažljivo promešajte da sneg ne bi splasnuo. Potom dodajte i preostalu polovinu belanaca uz oprezno mešanje.
- Sipajte u kalup za tortu, prethodno obložen papirom za pečenje, i poravnajte špatulom. Pecite oko 20-25 minuta, u rerni zagrejanoj na 170°C.
- Dok se peče, spremite fil: pomešajte u šerpi brašno, mleko, šećer, žumance i gustin, pa mešajte dok ne potamni na srednjoj vatri. Čim počne da ključa, sklonite sa šporeta, dodajte puter i vanilin šećer i nastavite da mutite mikserom. Ostavite da se ohladi skroz.
- Isecite koru na pravougaonike za 1-2 cm duže od banane, pa na pravougaonik na nesite fil, preko toga stavite bananu, pa je premažite filom sa svih strana, tako da se formira prepoznatljivi oblik.
Evo i jednostavnog upustva:
- Zatim pravimo čokoladni ganaš: otopite na pari čokoladu pomešanu sa uljem pa time prelijte kolač. Dok je još toplo, po ivicama poređajte lomljene lešnice, pa kad se prohladi, stavite u frižider da se stegne preko noći.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Sremački salčići (RECEPT)