neodoljiv

MALAGA KOLAČ je dekorativan, ukusan, a pravi se očas posla: Jednostavan recept za malo slatko čudo od čokolade i banana

0

Spolja neodoljiva čokolada, a iznutra savršen spoj banane i kremastog fila, uz mekanu koricu i dodatak lešnika... Ovaj dezert jednostavno morate da probate!

Malaga kolač je neobičnog izgleda i spektakularnog ukusa
Malaga kolač je neobičnog izgleda i spektakularnog ukusafoto: Enez Selvi/Shutterstock

Postoji mnogo slatkiša nazvanih Malaga torta i Malaga kolač, a jednu od popularnih varijanti pronašli smo u turskoj kuhinji.

 

Iako se Malaga nalazi u Andaluziji, slatkiš nazvan po ovom gradu često se pravi u dalekoj Turskoj, neretko u danima Ramazana, a u pitanju je jedna od jednostavnijih domaćih poslastica.

 

Izgleda veoma dekorativno, ukus je spektakularan, a iznenadiće vas koliko se jednostavno pravi.

Sastojci:


Za tortu:

 

  • 4 jajeta
  • 1 šolja šećera (pola za belanca, pola za žumanca)
  • 1 kesica vanilinog šećera
  • pola šolje mleka (mera: šolja od 240 ml)
  • malo više od pola čaše brašna (mera: čaša za vodu, od 200-250 ml)
  • 1 kesica praška za pecivo
  • 2 supene kašike gustina
  • 2 supene kašike kakao praha

 

Za fil:

 

  • 500 ml mleka
  • 1 šolja brašna
  • 1 šolja šećera
  • 1 žumance
  • 1 kašika gustina
  • 50 g putera
  • 1 kesica vanilinog šećera


Za ganaš:

  • 100 g crne čokolade
  • 1-2 kašike ulja


Za unutra:

  • 7 banana

 

Za ivice:

  • lomljeni lešnici

 

Malaga kolač možete posuti lešnicima i pre nego što sipajte čokoladni čanaš, a možete ga ukrasiti lešnicima nakon što sipate topljenu čokoladu
Malaga kolač možete posuti lešnicima i pre nego što sipajte čokoladni čanaš, a možete ga ukrasiti lešnicima nakon što sipate topljenu čokoladufoto: Enez Selvi/Shutterstock

Priprema

 

  • U dublju činiju sipajte belanca, pa postepeno dodajte šećer i mutite dok ne dobijete čvrst sneg. U odvojenoj činiji umutite žumanca, pomešana s vanilinim šećerom, mlekom, pa to umešajte brašno, prašak za pecivo, gustin i kakao.
  • U mešavinu sa žumancima dodajte polovinu umućenih belanaca i pažljivo promešajte da sneg ne bi splasnuo. Potom dodajte i preostalu polovinu belanaca uz oprezno mešanje.
  • Sipajte u kalup za tortu, prethodno obložen papirom za pečenje, i poravnajte špatulom. Pecite oko 20-25 minuta, u rerni zagrejanoj na 170°C.
  • Dok se peče, spremite fil: pomešajte u šerpi brašno, mleko, šećer, žumance i gustin, pa mešajte dok ne potamni na srednjoj vatri. Čim počne da ključa, sklonite sa šporeta, dodajte puter i vanilin šećer i nastavite da mutite mikserom. Ostavite da se ohladi skroz.
  • Isecite koru na pravougaonike za 1-2 cm duže od banane, pa na pravougaonik na nesite fil, preko toga stavite bananu, pa je premažite filom sa svih strana, tako da se formira prepoznatljivi oblik.

 

Evo i jednostavnog upustva:

  • Zatim pravimo čokoladni ganaš: otopite na pari čokoladu pomešanu sa uljem pa time prelijte kolač. Dok je još toplo, po ivicama poređajte lomljene lešnice, pa kad se prohladi, stavite u frižider da se stegne preko noći.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Sremački salčići (RECEPT)

 

makonda-tracker