dobro je znati

Kako se kuva proso? Osim vremena kuvanja ono što je NAJVAŽNIJE jeste određena KOLIČINA VODE

0

Proso je žitarica koja ne sadrži gluten, pa je pogodna za gotovo sve ljude, brzo i lako se vari, a vrlo je ukusna 

PROSO SE KUVA 20 MINUTA, A VAŽNA JE I KOLIČINA VODE
PROSO SE KUVA 20 MINUTA, A VAŽNA JE I KOLIČINA VODE foto: Shutterstock / xiaoxiao9119

Proso je u prošlosti bio poznat više kao hrana za ptice nego ljude, ali danas je situacija poprilično drugačija. Od kako je otkriveno da proso ima mnoge blagodeti za ljudski organizma, ova žitarica se često nalazi na meniju mnogih porodica.

 

Ono što je kod prosoa važno jeste to da pri kupovini, naročito u rinfuzu, vodite računa da je to oljušten proso, jer se onaj drugi, u ljusci ne koristi za ljudsku ishranu. 

 

Kao i svim drugim žitaricama potrebno mu je kuvanje, ali za razliku od pšenice, raži, ovsa proso se kuva dosta kraće. On se kuva kratko, svega dvadesetak minuta.

 

Ipak, ono što je još veoma važno, ako ne i najvažnije jeste količina vode koju treba sipati pre nego što ga stavite da se kuva. U pitanju je tri puta više vode od količine prososa kojeg imate.

 

Ako se proso sprema u slatkoj varijanti, za doručak ga možete mešati sa svežim i suvim voćem, medom, mlekom, biljnim ili životinjskim, orašastim plodovima. Od prosa možete spremiti i lako svarljivu proju, hleb, kolače, mafine. 

 

KAKO SE PRAVILNO KUVA PROSO?
KAKO SE PRAVILNO KUVA PROSO?foto: 8H/Shutterstock

 

Ukoliko želite zdraviju varijantu čorbe ili supe, možete da ga dodate u umesto rezanaca. Takođe, odličan je u kombinaciji sa graškom, boranijom, sočivom, a takođe mnoge domaćice ga spremaju i sa crvenim sosom umesto paste.

 

Odličan je prilog uz ribu, ali i meso, a na vama je da izaberete u kojoj kombinaciji se vama najviše dopada. 

 

makonda-tracker