Kinoa je žitarica koja ima dosta dobrih strana po ljudski organizam.
Kinoa ima nadimak "kraljica žitarica", a to je zbog mnogih dobrih strana koje nudi ljudskom organizmu.
Ona je jedna od namirnica bez glutena, ima dosta proteina, belančevina, vlakana, kao i aminokiselina, a nazivaju je i zamenom za pirinač.
Ona potiče iz Južne Amerike i smatra se za jednu od tradicionalnih hrana domorodaca iz ovog dela sveta.
Poslednjih godina je sve popularnija i u našoj zemlji, ali još uvek mnogi nisu najsigurniji kako ide proces kuvanja kinoe.
A priprema ova namirnice je veoma laka. Prvi korak je, naravno, da operete kinou.
Nije liše da i da je potopite na nekih desetak minuta. A posle toga kinoa nalijte vodom u odnosu 2:1,.
Zatim sačekajte da proključa, ali imajte na umu da se kuva na laganoj vatri - nemojte okernuti ringlu na jako.
U principu je dovoljno oko 15 minuta da se skuva. Tokom procesa kuvanja kinoa će da nabubri, pa može da se uveća i do četiri puta.
Bonus video: