neodoljiva

Fil od 2 sastojka & kore koje se tope u ustima: Nemačka LEŠNIK TORTA je kremasta čarolija na dezertnom tanjiru

0

Ako uživate u ukusu lešnika u poslasticama, ova torta bi mogla da postane vaša omiljena

Torta Egipćanka izgleda slično kao klasična nemačka torta s lešnicima
Torta Egipćanka izgleda slično kao klasična nemačka torta s lešnicimafoto: Artemiy_U/Shutterstock

Torta sa orašastim plodovima je prava poslastičarska klasika zbog koje ćete možda morati da šetate malo duže, ali verujte nam – svaka kalorija koju unesete biće vredna toga!


Recept za ovaj provereni domaći slatkiš s lešnicima našli smo na nemačkom portalu Kuechengoetter.


Kako se navodi, priprema traje 240 minuta, a priprema nije teška.

Nemačka torta sa lešnicima

 

Sastojci:

 

  • 4 jajeta
  • prstohvat soli
  • 125 g brašna
  • 75 g gustina
  • 6 kašika ruma
  • 200 g džema od malina
  • 300 ml slatke pavlake
  • 500 ml slatke pavlake
  • 2 kašike šećera
  • 150 g mlevenih lešnika
  • 125 g naseckanih lešnika

 

Lešnik daje ovoj torti fenomenalan miris i ukus
Lešnik daje ovoj torti fenomenalan miris i ukusfoto: Profimedia

Priprema

  1. Uključite rernu da se greje na 180 stepeni.
  2. Odvojte belanca od žumanaca i umutite belanca sa 120 g šećera i prstohvatom soli dok ne dobijete čvrst sneg.
  3. Umutite žumanca s preostalim šećerom i dve kašikama tople vode, pa mutite dok se šećer ne otopi. Potom lagano u to umešajte belanca, tako što ćete dodavati kašikom oprezno (da ne splasnu).
  4. U odvojenoj činiji pomešajte brašno i gustin, pa to dodajte malo po malo umućenim jajima, takođe vrlo pažljivo da ne biste izbili vazduh iz belanaca.
  5. Obložite kalup za tortu pek-papirom. Sipajte smesu u kalup, pa pecite oko 30 minuta u dobro zagrejanoj rerni.
  6. Kada bude pečeno, sačekajte da se ohladi, pa koru presecite dvaput horizontalno, tako da dobijete tri jednake kore. Sve ih premažite rumom da bi bile sočnije.
  7. Umutite za fil slatku pavlaku s mlevenim lešnicima.
  8. Potom u kalup vratite jednu koru, premažite je džemom od malina, nanesite sloj fila od lešnika, pa preklopite narednom korom i tako ponavljajte sve dok ne utrošite sav materijal.
  9. Kad stavite poslednju koru, namažite i nju filom, a ako vam je ostalo još možete namazati celu tortu, pa pospite sitno seckanim pečenim lešnicima.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Slana torta sa krekerima i 3 vrste sira

 

makonda-tracker