Ako ste ljubitelj čizkejka, naročito varijanti s korom od keksa, predstavljamo vam recept koji jednostavno morate da probate
Čizkejk, poslastica od sira, jedan je od omiljenih slatkiša širom sveta prteklih godina, iako su ovakvi dezerti pripremani mnogo duže.
Sir se koristio u pripremi poslastica od davnina, a najstariji recepti potiču još od starih Grka i Rimljana. Kako su vekovi prolazili, tako su se i načini pripreme menjali, pa danas imamo mnogo verzija ovog kolača ili torte.
Danas vam predstavljamo čokoladni čizkejk, neodoljivu varijantu koja se ne peče, obiluje veličanstvenim čokoladnim ukusom, a nema sladokusca koji će biti ravnodušan kad je proba.
Čokoladni čizkejk na brzinu
Sastojci
Za koru:
- 150 g mlevenog keksa
- 2 kašike kakao praha
- 100 g maslaca
Za fil:
- 250 ml slatke pavlake
- pola kilograma maskarpone sira
- 300 g čokolade za kuvanje
- 200 g šećera u prahu
Za glazuru:
- 100 g čokolade za kuvanje
- 3 kašike ulja
- lešnici
Priprema
- Otopite maslac, pa ga pomešajte s keksom. Kada smesa postane kompaktna, utisnite je u dno kalupa za torte, koji ste prethodno obložili pek-papirom
- Sipajte u činiju slatku pavlaku, pa počnite da je mutite mikserom, pa dodajte šećer u prahu i maskarpone.
- Potom sipajte i otopljenu čokoladu, ali ne odmah nakon što je skinete s vatre već kad bude mlaka.
- Sve dobro promešajte, pa prelijte time podlogu od keksa.
- Otopite čokoladu za glazuru s uljem, pa time prelijte tortu i pospite lomljenim lešnicima.
- Stavite u frižider na najmanje šest sati.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Kako iseći okruglu tortu na puno parčića