recept

Na Krstovdan OBAVEZNO spremite ovo jelo! Služi se u čast Isusa Hrista, a jede se na Bogojavljenje (RECEPT)

0

Iako se na Krstovdan posti, priprema se jedno mrsno jelo koje ćemo jesti u čast krštenja Isusa Hrista.

Pihtije po jednostavnom receptu
Pihtije po jednostavnom receptufoto: nada54/Shutterstock

Slavimo Krstovdan, veliki praznik na koji se obavezno posti. Kako se u narodu kaže: "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti", pa je važno ispoštovati ovaj običaj, a važi i verovanje da na današnji dan treba počistiti kuću i tako se spremiti za Bogojavljenje i Jovanjdan.

 

Na Krstovdan pripremaju se, tradicionalno, pihtije, koje jedemo na Bogojavljenje, u čast krštenja Isusa Hrista. Takođe, pihtije su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.

 

Recept za pihtije

 

  • 4-5 svinjskih mladih nogica
  • suva svinjska kolenica
  • glavica belog luka
  • so, biber, slatka i tucana ljuta paprika
  • lovorov list
  • voda

 

Pihtije se jedu na Bogojavljenje
Pihtije se jedu na Bogojavljenjefoto: springtime78/Shutterstock

Priprema:

  1. Svinjske nogice dobro očistite i operice. Stavite da se kuvaju u dubljem loncu, prelijte sa dva puta više vode, pa začinite solju, biberom i stavite lovorov list.
  2. Ostavite da se kuvaju 10-15 minuta, pa sklonite penu, poklopite i ostavite da se kuvaoko tri sata na tihoj vatri. 
  3. Kada su kuvane, procedite čorbicu, odvojte kosti, a u tanjire rasporedite sitno seckani beli luk i meso.
  4. Posolite pihtije i čorbicom prelijte meso i beli luk.
  5. Začinite preko slatkom i ljutom paprikom.
  6. Ostavite da se stegne preko noći.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

"NA DANAŠNJI DAN DOMAĆICE BI OBAVEZNO TREBALE DA URADE OVO!" Teolog objašnjava ŠTA SLAVIMO na Krstovdan i zašto se NAJSTROŽE posti

 

makonda-tracker