Iako se na Krstovdan posti, priprema se jedno mrsno jelo koje ćemo jesti u čast krštenja Isusa Hrista.
Slavimo Krstovdan, veliki praznik na koji se obavezno posti. Kako se u narodu kaže: "Ko se krstom krsti, taj Krstovdan posti", pa je važno ispoštovati ovaj običaj, a važi i verovanje da na današnji dan treba počistiti kuću i tako se spremiti za Bogojavljenje i Jovanjdan.
Na Krstovdan pripremaju se, tradicionalno, pihtije, koje jedemo na Bogojavljenje, u čast krštenja Isusa Hrista. Takođe, pihtije su nezaobilazne i na slavi Sveti Jovan.
Recept za pihtije
- 4-5 svinjskih mladih nogica
- suva svinjska kolenica
- glavica belog luka
- so, biber, slatka i tucana ljuta paprika
- lovorov list
- voda
Priprema:
- Svinjske nogice dobro očistite i operice. Stavite da se kuvaju u dubljem loncu, prelijte sa dva puta više vode, pa začinite solju, biberom i stavite lovorov list.
- Ostavite da se kuvaju 10-15 minuta, pa sklonite penu, poklopite i ostavite da se kuvaoko tri sata na tihoj vatri.
- Kada su kuvane, procedite čorbicu, odvojte kosti, a u tanjire rasporedite sitno seckani beli luk i meso.
- Posolite pihtije i čorbicom prelijte meso i beli luk.
- Začinite preko slatkom i ljutom paprikom.
- Ostavite da se stegne preko noći.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
"NA DANAŠNJI DAN DOMAĆICE BI OBAVEZNO TREBALE DA URADE OVO!" Teolog objašnjava ŠTA SLAVIMO na Krstovdan i zašto se NAJSTROŽE posti