neodoljiva

SIROMAHOVA TORTA ima malo sastojaka, ali RASKOŠAN UKUS: Ovaj recept je star skoro 100 godina i uvek uspeva

0

Kako od svega nekoliko sastojaka koje verovatno imate u kući napraviti novu poslasticu za pamćenje? Jednostavnije nego što mislite!

Siromahova torta je sočna i vrlo ukusna
Siromahova torta je sočna i vrlo ukusnafoto: mavimai/Shutterstock

Takozvani "siromahovi recepti" veoma su popularni na američkim food blogovima jer nam omogućavaju da maksimalno iskoristimo sastojke koji se već nalaze u svakoj kuhini. Uglavnom bez previše truda!


Jedan od takvih recepata je prošle godine podelila Meri En Benzon, koja je na sajtu All Recipes objavila kako napraviti tzv. siromahovu tortu.


U pitanju je recept za domaći slatkiš koji je nasledila od bake, a potiče još izu tridesetih godina prošlog veka. Zahvaljujući suvom grožđu, ovo je idealna domaća poslastica za zimske dane, a pravi se očas posla!

Recept za siromahovu tortu


Sastojci:

 

  • 2 šolje suvog grožđa
  • 2 šolje vode
  • 1 šolja šećera
  • ¾ biljne masti (možete iskoristiti margarin)
  • 3 šolje brašna
  • 4 kašičice mlevenog cimeta
  • 2 kašičice sode bikarbone
  • 1 kašičica muskatnog oraščića
  • 1 kašičica mlevenih karanfilića
  • 1 kašičica soli

 

Po želji pospite kokosovim brašnom ili šećerom u prahu
Po želji pospite kokosovim brašnom ili šećerom u prahufoto: Freesia21/Shutterstock

Priprema

  1. Uključite rernu na 180 stepeni. Obložite posudu za pečenje pek-papirom.
  2. Pomešajte u šerpici suvo grožđe, vodu, šećer i biljnu mast ili margarin, pa zagrejte do ključanja i potom kuvajte oko tri minuta. Sklonite s vatre i ostavite da se hladi.
  3. Pomešajte brašno, cimet, sodu bikarbonu, muskatni oraščić, karanfilić i so u velikoj činiji.
  4. Kada mešavina sa suvim grožđem ogladi, dodajte u to suve sastojke i mešajte dok se ne sjedini lepo.
  5. Prebacite u posudu za pečenje, pa pecite u zagrejanoj rerni 30-40 minuta.


Dodatni savet


Pazite da se ne prepeče jer će onda biti presuvo, pa obavezno provedite posle oko pola sata da li čačkalica zabodena u sredinu kolača izlazi čista. Ako je to slučaj – gotovo je!

 

Po želji možete preko posudi kokosovo brašno ili šećer u prahu.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Kako napraviti neodoljive puslice?

 

makonda-tracker