recept

Rolat, pita, salata — birajte! 3 POSNA jednostavna recepta koja će vam ulepšati Badnji dan

0

Uvrstite u svoju posnu trpezu ovaj rolat, pitu ili salatu, a za svaki od ovih recepata treba vam minimum truda.

Trpezu za Badnji dan i Badnje veče obogatite ukusnim rolatom, pitom i salatom
Trpezu za Badnji dan i Badnje veče obogatite ukusnim rolatom, pitom i salatomfoto: gpointstudio, Shutterstock

Slavimo Badnji dan i Badnje veče, a čak i ako niste postili tokom velikog posta, ovaj dan je vreme kada se tradicionalno svakako posti.

 

Posna trpeza je neizostavna u većini domaćinstava, a ako vam je ponestalo ideja kojima biste mogli da iznenadite ukućane, probajte jednostavnu pripremu pite, rolata i salate.

 

Svaki recept je minimalne zahtevnosti, tako da i manje iskusne domaćice mogu da ih pripreme.

 

  •  Pita od kiselog kupusa

 

Sočna pita od kiselog kupusa
Sočna pita od kiselog kupusafoto: Tijana Lubura/Shutterstock

Sastojci

 

  • 500 g kora za pitu
  • kilogram kiselog kupusa
  • 300 ml ulja
  • 300 ml vode
  • malo soli (po izboru, ne preterujte jer je kiseli kupus po sebi dovoljno slan)

 

Priprema

  1. Kupus sitno naseckajte, pa stavite da se dinsta na ulju, te potom dodajte vodu.
  2. Kada je gotov i mekan, ostavite da se ohladi.
  3. Filujte tako što ćete prve dve kore poprskati mešavinom ulja i vode, pa na treću koru nanesite kupus, malo poprskajte i urolajte. Ponavljajte postupak s ostalim koraka i kupusom. Premažite pitu pre stavljanja u rernu.
  4. Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.

 

  • Meksička salata

 

Ukusna meksička salata
Ukusna meksička salatafoto: Bartosz Luczak/Shutterstock

Sastojci

 

  • 500 grama kuvanog kukuruza šećerca
  • 500 grama šampinjona
  • 350 grama seckane pečene paprike
  • pola praziluka
  • so, biber

 

Priprema

  1. Skuvati šećerac.
  2. Šampinjone obariti, pa iseckati, procediti, pa propržiti na ulju. Dodati so i biber.
  3. Seckanoj pečenoj paprici dodati pola seckanog praziluka (zeleni deo).
  4. Sve sjediniti i dodatno začiniti po ukusu.
  • Rolat s pečurkama

 

Rolat s pečurkama
Rolat s pečurkamafoto: tatui suwat/Shutterstock

Sastojci

 

Za koru

 

  • 8 kašika brašna
  • 200 ml kisele vode
  • 4 kašike ajvara
  • 2 kašičice praška za pecivo
  • pola kašičice soli

 

Za nadev

 

  • pakovanje pečuraka (400-450 grama)
  • struk praziluka

 

Priprema

  1. Pomešati sve sastojke za koru, sipati u pleh pokriven pek-papirom i peći na 200°.
  2. Kada je pečeno, izvadite i urolajte u vlažnu krpu.
  3. Praziluk izdinstajte na srednjoj vatri, pa potom dodajte sitno naseckane pečurke i zajedno dinstajte.
  4. Kada se ohladi, rolat mažite mešavinom pečuraka.
  5. Možete po želji premazati posnim majonezom.

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

Bonus video

Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka

 

makonda-tracker