Uvrstite u svoju posnu trpezu ovaj rolat, pitu ili salatu, a za svaki od ovih recepata treba vam minimum truda.
Slavimo Badnji dan i Badnje veče, a čak i ako niste postili tokom velikog posta, ovaj dan je vreme kada se tradicionalno svakako posti.
Posna trpeza je neizostavna u većini domaćinstava, a ako vam je ponestalo ideja kojima biste mogli da iznenadite ukućane, probajte jednostavnu pripremu pite, rolata i salate.
Svaki recept je minimalne zahtevnosti, tako da i manje iskusne domaćice mogu da ih pripreme.
-
Pita od kiselog kupusa
Sastojci
- 500 g kora za pitu
- kilogram kiselog kupusa
- 300 ml ulja
- 300 ml vode
- malo soli (po izboru, ne preterujte jer je kiseli kupus po sebi dovoljno slan)
Priprema
- Kupus sitno naseckajte, pa stavite da se dinsta na ulju, te potom dodajte vodu.
- Kada je gotov i mekan, ostavite da se ohladi.
- Filujte tako što ćete prve dve kore poprskati mešavinom ulja i vode, pa na treću koru nanesite kupus, malo poprskajte i urolajte. Ponavljajte postupak s ostalim koraka i kupusom. Premažite pitu pre stavljanja u rernu.
- Pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni 45 minuta.
-
Meksička salata
Sastojci
- 500 grama kuvanog kukuruza šećerca
- 500 grama šampinjona
- 350 grama seckane pečene paprike
- pola praziluka
- so, biber
Priprema
- Skuvati šećerac.
- Šampinjone obariti, pa iseckati, procediti, pa propržiti na ulju. Dodati so i biber.
- Seckanoj pečenoj paprici dodati pola seckanog praziluka (zeleni deo).
- Sve sjediniti i dodatno začiniti po ukusu.
-
Rolat s pečurkama
Sastojci
Za koru
- 8 kašika brašna
- 200 ml kisele vode
- 4 kašike ajvara
- 2 kašičice praška za pecivo
- pola kašičice soli
Za nadev
- pakovanje pečuraka (400-450 grama)
- struk praziluka
Priprema
- Pomešati sve sastojke za koru, sipati u pleh pokriven pek-papirom i peći na 200°.
- Kada je pečeno, izvadite i urolajte u vlažnu krpu.
- Praziluk izdinstajte na srednjoj vatri, pa potom dodajte sitno naseckane pečurke i zajedno dinstajte.
- Kada se ohladi, rolat mažite mešavinom pečuraka.
- Možete po želji premazati posnim majonezom.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
Kako da napravite kremast sutlijaš bez kravljeg mleka