Ovo posno jelo sigurno još niste probali, a oduševiće vas jednostavnom i brzom pripremom i božanstvenim ukusom koji se pamti
Kada je reč o postu i posnim danima, obično je najlakše isplanirati posni ručak, dok je potrebno malo više kreativnosti za posni doručak i večeru.
Najpopularnije su posne pite, a ovo brzo pecivo punjeno filom od praziluka i pirinča jedna je od najbržih opcija.
U pitanju je jednostavan recept koji uvek uspeva, a pravi se očas posla.
Sastojci:
- 6 gotovih kora za pitu
- 150 g pirinča
- pola kilograma praziluka
- 100 ml kisele vode
- jedna srednja šargarepa
- 100 ml ulja (odmah odvojte od toga oko 30 ml za prelivanje kora)
- so, biber, suvi začin, majčina dušica po ukusu
- po želji susam ili kim za posipanje
Priprema
- Dobro operite pirinač, pa ga skuvajte. Zatim dobro ocedite.
- Na ulju propržite praziluk isečen na tanke kolutove. Potom mu dodajte sitno izrendanu šargarepu i pržite minut do dva.
- Nakon što šargarepa omekša, dodajte pirinač, pa začinite po ukusu.
- U jednoj činijici pomešajte kiselu vodu i oko 30 ml ulja, za preliv.
- Stavite dve kore jednu na drugu, pa gornju poprskajte ovim prelivom, pa poređajte deo fila po kori. Preko stavite dve kore, poprskajte gornju prelivom, pa nanesite još fila. Stavite preko još dve kore, poprskajte, pa uvijte sve u rolat, pospite susamom ili kimom i stavite u pleh (podmazan ili obložen pek-papirom). Ako ste stavili malo fila i imate još kora, možete ponavljati dok ne utrošite sav materijal.
- Pecite oko 30 minuta u rerni zagrejanoj na 220 stepeni.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
BONUS VIDEO
Posna čokoladna torta
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )