zanimljivo

Na Badnje veče presecite crni luk na 12 delova: Ovaj narodni običaj Srbi su vekovima smatrali prozorom u BUDUĆNOST

0

U prošlosti su se ljudi na razne načine dovijali da predvide buduće događaje, pa je tako rođen vrlo interesantan običaj na Badnje veče

Glavica crnog luka se na Badnje veče seče na 12 delova
Glavica crnog luka se na Badnje veče seče na 12 delovafoto: Shutterstock / NUM LPPHOTO

Budući da je Božić najradosniji i najveći hrišćanski praznik, u narodu postoji mnogo kreativnih i interesantnih običaja koji se praktikuju na Badnji dan, Badnje veče i Božić.


Uglavnom se odaje počast Isusu Hristu i prizivaju sreća, zdravlje i obilje u život porodice, a postoji verovanje da se na Badnje veče može predvideti kakvo nas vreme čeka ove godine.


Da bi predskazali vremenske prilike, naši preci, koji nisu mogli da provere to pouzdano u aplikaciji na telefonu za nekoliko sekundi, osmislili su zanimljiv "sistem", koji je prerastao u narodni običaj.

Običaj sa crnim lukom na Badnje veče


Naime, domaćin na Badnje veče treba da uzme glavicu crnog luka, preseče je napola i potom razdvoji luk na 12 delova. Oni se potom poređaju po prozoru, posole i ostave prekonoći.

 

Crni luk imao je široku primenu u narodnim običajima u prošlosti
Crni luk imao je široku primenu u narodnim običajima u prošlostifoto: Shutterstock

Sutradan, domaćin "pregleda" luk – svaki od delova simbolizuje mesece u godini.

 

Ukoliko u nekima od njih ima vode, to znači da će ti meseci biti veoma kišoviti, verovalo se, dok suvi delovi crnog luka "prognoziraju" sušan mesec.

 

* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

 

BONUS VIDEO

Ima li u božićnim običajima tragova magije?

 

makonda-tracker