Slavica Rokvić na svom Instagram profilu često deli odlične recepte koje mogu isprobati i manje iskusne domaćice.
Slavica Rokvić, udovica pevača Marinka Rokvića i mama Nikole i Marka Rokvića, živi jedan zdrav život, posvećen unucima, domaćinstvu, nezi, putovanju... Ona neretko na društvenim mrežama deli divne savete i trudi se da osnažuje i motiviše žene, a sudeći po komentarima, deluje se da u tome i te kako uspeva.
Gospođa Slavica deli i divne recepte iz svoje kuhinje, a mnoge domaćice ih rado isprobavaju, s obzirom na to da su svi prilično jednostavni i rezultat bude besprekoran.
Ona je jednom prilikom podelila recept za makovnjaču, a reč je o višedecenijskom receptu. Tom prilikom je napravila izmenu u recepturi i stavila bezglutensko brašno, pa je otkrila da se ne spremna identično kao s običnim pšeničnim brašnom, te je napisala recept za koji se koristi upravo meko pšenično brašno. Ipak, dala je i savet kako napraviti ovaj recept i sa bezglutenskim brašnom.
— Htela sam zdraviju varijantu makovnjače i dobila prelep kolač. Kao u životu. Krenemo iz dobre namere, okolnosti nam promene kurs plovidbe zbog iznenadnih talasa na mirnom moru. Uvek mora da nam bude na pameti kada nam život podari kiseo limun da od njega napravimo najbolju limunadu. Evo recepta prave makovnjače koju jako dugo pravim sa mekim pšeničnim brašnom — napisala je Slavica i podelila recept:
Sastojci za testo:
- 1 puter
- 1/2 kg brašna (natrljati puterom)
- 1 mali sveži kvasac sa šoljom bele kafe toplog mleka (da nadođe)
- 1 jaje + 1 jaje za fil
- malo šećera
- narendana kora 1 organskog limuna
- 500 grama mlevenog maka
- vrelo mleko
- med
- rum
- Umesiti sve sastojke (bez maka i mleka) i podeliti na tri jednaka dela.
- 500 g mlevenog maka poparite vrelim mlekom (količina mleka otprilike da smesa ne bude retka)
- Med sipajte po ukusu, pri čemu imajte na umu da testo nije slatko, i dodajte malo ruma.
- Kada se smesa ohladi, dodajte umućeno belance, a žumance ostavite za premazivanje štrudle.
- Razvijte testo oklagijom i filujte tako tri puta, stavite u pleh i pecite 40 minuta na 200 stepeni.
- Ako odlučite da stavite bezglutensko brašno kao Slavica, znajte da nećete moći da napravite štrudlu, već ćete male komadiće sastavljati u jednom redu, fil pa opet red testa, i tako slažete dok ne dobijete predivan kolač.
— Nadam se da sam uspela da na najlakši mogući način prenesem recepturu — dodala je Slavica Rokvić.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video
OVO JE RECEPT ZA PRAVE SREMAČKE SALČIĆE! Posebnu slast im daje NEOBIČAN SASTOJAK po kome su ovi kolačići dobili ime