tradicija

Starinski recept za BOŽIĆNU ČESNICU: Sprema se lako, a bez nje Božić nije Božić

0

Česnica je jedna od božićnih tradicija oko koje se okuplja porodica. 

Recept za božićnu česnicu uopšte nije težak
Recept za božićnu česnicu uopšte nije težak foto: Aleksandar Blanusa/Shutterstock

Mnogi ne mogu da zamisle Božić bez božićne pogače ili česnice, a brojne domaćice se pridržavaju starinskih recepata prilikom pripreme iste. 

 

SASTOJCI 

 

  • brašno  - 700 grama
  • mleko - 500 ml
  • jogurt - 150 ml
  • ulje - 100 ml
  • suvi kvasac - 1 kesica
  • prašak za pecivo - 1 kesica
  • so - jedna mala kašika 
  • šećer - jedna mala kašika 
  • jaje - 1 komad, za premazivanje

 

 

PRIPREMA 

 

Prvo uzmite  250 ml mleka i dodajte malu kašiku šećera i suvi kvasac. Onda to pomešajte i ostaviti malo da nadođe.

 

Zatim u tu posudu dodajte brašno, so i prašak za pecivo, pa lepo promešajte.

 

Sad formirajte udubljenje u posudi, pa dodajte 100 ml ulja, 150 ml jogurta, nadošli kvasac i ostatak mleka. Pa onda to lepo zamesite.

 

Nemojte da zaboravite da u hleb koji ste zamesili stavite novčic. U prethodno podmazanu tepsiju stavite testo, ali imajte na umu da bi trebalo i da otkinete delić testa pre toga i da napravite pletenicu.

 

I sad još premažite testo sa umućenim jajetom, a nakon toga stavite pletenicu.

 

Prvo ostavite hleb da nadođe nekih 15-ak minuta, a onda ga stavite u zagrejanu rernu i pecite na 180 stepeni nekih 45 minuta.

 

Dok se peče, možete upotrebiti čačkalicu kako biste se uverili da li je važa božićna česnica gotova. I na kraju zavijte česnicu u čistu krpu i ostavite je neko vreme.

 

Bonus video: 

 

 

 

makonda-tracker