Krompirići su mnogima omiljeni prilog svakom jelu, a Marta Stjuart ima fantastičnu caku kako ga ispeći na najbolji način.
Slavna kuvarica Marta Stjuart ima fantastičan recept za neodoljive i uksune krompire. Mada se čini da je pečenje krompira vrlo jednostavan zadatak u kuhinji, za sočne i hrskave krompiriće bitno je ispratiti par trikova pri spremanju kako bi oni bili najukusniji mogući.
Da bi bili hrskavi spolja i mekani iznutra, pratite cake koje deli Marta Stjuart na svom Instagramu, a onda uživajte u slasnim krompirima.
Trikovi Marte Stjuart za slasne krompire
Kuvarica tvrdi da su potrebne dve promene u uobičajenom načinu pečenja: upotreba Yukon Gold sorte krumpira i duže pečenje.
Naime, većina nas navikla je pri pečenju da koristi krompir s grubom korom koji je čvršće teksture, dok mladi krompir nalik Yukon sorti češće koristimo za pire ili pomfrit.
Upravo zbog njegove tanke, aromatične kore i niskog sadržaja skroba, ova sorta pokazuje se kao apsolutno najbolji odabir za pečenje.
Krompire dobro očistite i osušite koru, pa ih bez guljenja stavite u pleh za pečenje. Važno je da su podjednake veličine (manje ili srednje) kako bi se ravnomerno ispekli.
Potom, umesto da ih pečete na visokoj temperaturi, stavite ih u zagrejanu rernu na 160°C i ostavite da se nežno peku 90 minuta.
Iako možda možete pomisliti da će se doslovno rastopiti pri toliko dugom pečenju, u stvarnosti će postati neodoljivo mekani iznutra, a hrskavi izvan. te ćete imati najukusnije pečene krompiriće do sad.
Ekstra savjet koji donosi Marta jeste da ih nežno začinite ruzmarinom ili peršunom, pa prilikom serviranja svaki krompirić blago otvorite i stavite malu kašičicu maslaca u sredinu, piše tportal.hr.
Bonus video
Krckavi jastučići od krompira