male cake velike kuvarice

Idealan prilog za novogodišnju trpezu, i HRSKAVI i MEKANI: Trik recept Marte Stjuart za NAJSLASNIJE pečene krompire

0

Krompirići su mnogima omiljeni prilog svakom jelu, a Marta Stjuart ima fantastičnu caku kako ga ispeći na najbolji način.

Kako da krompirići budu najukusniji, hrskavi i meki?
Kako da krompirići budu najukusniji, hrskavi i meki?foto: Plateresca/Shutterstock

Slavna kuvarica Marta Stjuart ima fantastičan recept za neodoljive i uksune krompire. Mada se čini da je pečenje krompira vrlo jednostavan zadatak u kuhinji,  za sočne i hrskave krompiriće bitno je ispratiti par trikova pri spremanju kako bi oni bili najukusniji mogući.

 

Da bi bili hrskavi spolja i mekani iznutra, pratite cake koje deli Marta Stjuart na svom Instagramu, a onda uživajte u slasnim krompirima.

 

Trikovi Marte Stjuart za slasne krompire

 

Kuvarica tvrdi da su potrebne dve promene u uobičajenom načinu pečenja: upotreba Yukon Gold sorte krumpira i duže pečenje.

 

Naime, većina nas navikla je pri pečenju da koristi krompir s grubom korom koji je čvršće teksture, dok mladi krompir nalik Yukon sorti češće koristimo za pire ili pomfrit.

 

Krompir
foto: Shutterstock/Oksana Mizina

Upravo zbog njegove tanke, aromatične kore i niskog sadržaja skroba, ova sorta pokazuje se kao apsolutno najbolji odabir za pečenje.

 

Krompire dobro očistite i osušite koru, pa ih bez guljenja stavite u pleh za pečenje. Važno je da su podjednake veličine (manje ili srednje) kako bi se ravnomerno ispekli.

 

Potom, umesto da ih pečete na visokoj temperaturi, stavite ih u zagrejanu rernu na 160°C i ostavite da se nežno peku 90 minuta.

 

Marta Stjuart
foto: EPA-EFE/RINGO CHIU

Iako možda možete pomisliti da će se doslovno rastopiti pri toliko dugom pečenju, u stvarnosti će postati neodoljivo mekani iznutra, a hrskavi izvan. te ćete imati najukusnije pečene krompiriće do sad.

 

Ekstra savjet koji donosi Marta jeste da ih nežno začinite ruzmarinom ili peršunom, pa prilikom serviranja svaki krompirić blago otvorite i stavite malu kašičicu maslaca u sredinu, piše tportal.hr.

 

Bonus video

Krckavi jastučići od krompira

 

makonda-tracker