Starinski kolač bajadera u svom posnom izdanju podjednako je ukusan kao i onaj u mrsnoj varijanti
Za pravljenje bajadere potrebno vam je malo volje, vremena i kvalitetni sastojci. Za svega 20 minuta možete napraviti pun pleh kolača koji se tope pod nepcima i mogu da pariraju i onim najlepšim, koje ćete skupo platiti u poslastičarnicama.
Ona je savršena za slave koje padaju tokom posta, ali i za druge prilike kada nam se na trpezama nalazi samo posna hrana.
Evo šta vam treba da biste napravili posnu bajaderu, baš onakvu kakve su naše bake godinama spremale i gostile nas njome.
Potrebno je:
- 300 g posnog mlevenog keksa
- 200 g mlevenih oraha
- 250 g šećera
- 1 vanil-šećer
- 10 kašika vode
- 200 g posnog margarina
- 150 g posne čokolade za kuvanje
Za glazuru:
- 3 kašike šećera
- 3 kašike vode
- 3 kašike ulja
- 100 g posne čokolade za kuvanje
- veličine oraha margarin
Priprema:
U šerpu ispati šećer pomešan sa vanilinim šećerom, pa dodati vodu i staviti na šporet da proključa. Potom skinuti, dodati margarin i mešati dok se ne istopi. Zatim dodati mleveni keks, mlevene orahe i varjačom dobro izmešati dok se lepo ne sjedini.
Zatim smesu podeliti na dva dela. U prvi deo dodati otopljenu čokoladu, a drugi ostaje kakav jeste. Potom podmazati malo pleh i u njega sipati braon deo, lepo ga izravnati da bude ravan, pa sipati preko žuti. Ostviti da se stegne na hladnom mestu.
Kad se stegne napraviti glazuru od čokolade, šećera, ulja, vode i margarina. Preliti kolač i ostaviti da se ohladi. Nakon toga seći na štanglice i ređati na tacnu.
* Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.
Bonus video:
Recept za božićne puslice