Savet stručnjaka

Jednu stvar nikako ne bi smeli da radimo: Pitali smo doktora da li beli luk zaista može da nas zaštiti od prehlade?

0

Može li i koliko beli luk stvarno da nam pomogne da se ne razbolimo tokom sezone gripa? 

Da li beli luk možeda nas sačuva od gripa i prehlade tokom zime?
Da li beli luk možeda nas sačuva od gripa i prehlade tokom zime? foto: tativophotos/Shuuterstock

Beli luk je biljka u koju se mnogi kunu kada je zdravlje u pitanju. I nije tajna da on ima dosta sastojaka koji dobro utiču na ljudski organizam.

 

Međutim, može li beli luk da nas sačuva od gripa i prehlade tokom hladnijih zimskih meseci ili da barem smanji šansu da nas napadne virus, kada se mnogi razbole barem na kratko.

 

U potrazi za odgovorom na ovo pitanje, razgovarali samo sa doktorokom Anom Balać Jovanović, specijalistom opšte medicine. 

 

Doktorka upozorava da beli luk može da pomogne, ali da se ne smemo osloniti samo na njega
Doktorka upozorava da beli luk može da pomogne, ali da se ne smemo osloniti samo na njega foto: Shutterstock, Shutterstock / Volodymyr Plysiuk

- Lično sam veliki pristalica tradicionalne narodne medicine tog tipa, ali daleko od toga da ona može biti efikasna kao lekovi ili suplementi. Beli luk ima svoja jako dobra svojstva i ja ga rado jedem. Rađene su brojne studije o belom luku i dokazano je da ima antiseptičko dejstvo. Pun je vitamina C, pun je minerala i svakako ga treba jesti na trpezi. U smilsu korišćenja za pripremu  jela - kaže za Glossy doktorka Balać Jovanović. 

 

Međutim ona upozorava da, iako je beli luk nesumnjivo zdrav, jednu stvar nikako ne bi smo smeli da radimo, pošto on ne može biti jedina zaštita našem organizmu. 

 

- Nikako ne bi trebalo da se oslonimo samo na beli luk. Ne može on uvek da reši ceo problem. Svakako ga treba koristiti, da, ali nikako ga uzimati zdravo za gotovo. I nikako u slučaju neke bolesti uzimati samo i isključivo beli luk kao lek - upozorava doktorka. 

 

Bonus video: 

 

 

 

 

makonda-tracker