jednostavno

Ispoštujte običaje i srpsku tradiciju: Starinski RECEPT za SLAVSKI KOLAČ + vodič za ukrašavanje sa idejama

0

Nije važno da li je posna ili mrsna slava - ovako se mesi slavski kolač 

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

U mnogobrojnim srpskim porodicama dan slave je trenutak kada se porodica okuplja za svečanom trpezom, na kojoj se može naći mnogo ukusnih specijaliteta.

 

U zavisnosti od želja i mogućnosti domaćini spremaju hranu i piće, a bez jednog slava ne može ni da se zamisli. U pitanju je slavski kolač, a odmah iza njega dolaze i žito i slavska sveća. 

 

Ukoliko od sad niste spremali kolač donosimo vam starinski recept koji uspeva svima. 

 

 

Potrebno je:

 

  • 1,5 kg brašna
  • 30 g pivskog kvasca
  • 4 žumanceta
  • 4 kašike šećera
  • parče putera
  • žumance
  • so
  • malo mleka

 

Priprema:

 

Ako je posna slava u testo se ne stavljaju jaja, a umesto mleka ide topla voda, umesto putera margarin.

 

Margarin izdrobite u manju posudu, nalijte mlakim mlekom ili vodom i razbijte grudvice, pa dodajte so i brašno tako da napravite retko testo.

 

Dok kvasac narasta prosejte brašno i stavite na toplo mesto. U drugi sud stavite žumanca, šećer, parče putera i uskisli kvasac, pa sve izmešajte. Postepeno dodajte po malo brašna i mesite uz dolivanje mlakog mleka dok ne zamesite testo kao za svaku pitu. Kad testo počne da se odvaja od suda i po njemu počnu da iskaču klobuci, znači da je dovoljno mešeno.

 

Recept za slavski kolač i vodič za ukrašavanje
Recept za slavski kolač i vodič za ukrašavanje foto: Shutterstock/qunamax

 

Kako bi testo bilo mekanije dodajte mu po malo rastopljenog putera (rastopite 100 g) i mesite. Kad je gotovo s mešenjem ostavite da narasta dok se masa ne udvostruči.

 

Potom ga prebacite na dasku, oblikujte u krug i stavite u posudu u kojoj će se peći. Najbolje je da ga stavite u dublju šerpu. Tad možete da krenete sa ukrašavanjem

 

Najvažnija stvar kod kolača je da bude "prekršten", da ima šaru u obliku krsta u sredini i da bude optočen vencem od pletenica. Ukrase ne pravite od kiselog testa, već posebno zamesite posno testo bez kvasca, jaja i mleka.

 

Napravite sve ono što želite u kući: ptice (za zdravlje i veselje), grozd (da vinograd dobro rodi), burence (u kući svega u izobilju), knjigu (da deca dobro uče), a najvažniji je ukras poskurica sa slovima ИС, ХC, НИ, КА (Isus Hristos pobeđuje), koji se utiskuje drvenim pečatom u sredinu kolača.

 

Bonus video:

 

Musaka i šopska salata za prave gurmane 

 

 

makonda-tracker