Ovaj kolač ima svoje varijante u svim delovima sveta, a danas vam predstavljamo tradicionalnu mađarsku pitu od višanja
Pita od višanja je vanvremenski omiljeni dezert, koji podseća na detinjstvo i porodičnu proslavu praznika, a pravi se mnogo jednostavnije nego što to deluje na prvi pogled.
Uz prhko testo, koje se mesi očas posla, potrebno je još da napravite gusti i kremasti fil s pudingom od vanile, a potom umešate višnje.
Rezultat će biti tako slastan i lep kolač da mu ne treba dekoracija, ali ga možete ukrasiti šećerom u prahu, mlevenim orasima ili višnjicama.
Sastojci
Za testo:
- 3 šolje brašna
- 150 grama putera
- 2 jajeta
- 80 g šećera
- 10 praška za pecivo
- rendana kora od pola limuna
- prstohvat soli
- 2-3 kašike kisele pavlake
Za fil:
- 700 grama višanja bez koštica
- 80 g šećera
- 1 kesica pudinga od vanile
- 300 ml soka od višanja
Priprema
- Ostavite puter da odstoji na sobnoj temperaturi, pa ga pomešajte s brašnom, praškom za pecivo, korom limuna, solju, pavlakom i na kraju dodajte dva žumanca.
- To sve dobro zamesite, pa oblikujte kuglu i ostavite da odstoji pokriveno oko pola sata.
- U međuvremenu pripremite fil, a počnite tako što ćete pomešati prah za puding i šećer.
- U to postepeno umešajte sok od višanja dok ne dobijete glatku teksturu, pa stavite na ringlu i mešajte dok ne provri, pa smanjite temperaturu i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite s vatre.
- Sipajte višnje u tu smesu, pa uključite rernu na 180°C.
- Testo podelite na dve loptice, s tim što će ona za manju koru biti malo veća.
- Veće testo razvucite oklagijom, pa stavite na dno kalupa obloženog pek-papirom. Na to ravnomerno kašikom rasporedite fil.
- Preostalo testo razvucite oklagijom. Možete samo tako preklopiti kolač, a možete ga iseći na trake i rasporediti ih rešetkasto kako to činimo kad pravimo američku pitu.
- Umutite dva belanceta, pa time premažite gornji deo pite.
- Pecite 40-45 minuta ili dok ne porumeni.
- Možete služiti s kuglom sladoleda od vanile.
BONUS VIDEO
Recept za sladoled za decu bez šećera
( Glossy )