jesenji slatkiš

Neodoljiva PITA S VIŠNJAMA po receptu starih Mađarica: Slatko-kisela magija koja miluje nepca gotova na brzinu

0

Ovaj kolač ima svoje varijante u svim delovima sveta, a danas vam predstavljamo tradicionalnu mađarsku pitu od višanja

Mađarska pita od višanja s pudingom
Mađarska pita od višanja s pudingomfoto: Brent Hofacker/Shutterstock

Pita od višanja je vanvremenski omiljeni dezert, koji podseća na detinjstvo i porodičnu proslavu praznika, a pravi se mnogo jednostavnije nego što to deluje na prvi pogled.


Uz prhko testo, koje se mesi očas posla, potrebno je još da napravite gusti i kremasti fil s pudingom od vanile, a potom umešate višnje.


Rezultat će biti tako slastan i lep kolač da mu ne treba dekoracija, ali ga možete ukrasiti šećerom u prahu, mlevenim orasima ili višnjicama.

 

Sastojci


Za testo:

 

  • 3 šolje brašna
  • 150 grama putera
  • 2 jajeta
  • 80 g šećera
  • 10 praška za pecivo
  • rendana kora od pola limuna
  • prstohvat soli
  • 2-3 kašike kisele pavlake

 

Za fil:

 

  • 700 grama višanja bez koštica
  • 80 g šećera
  • 1 kesica pudinga od vanile
  • 300 ml soka od višanja

 

Mađarski kolač s višnjama
Mađarski kolač s višnjamafoto: zefirchik06/Shutterstock

Priprema

  1. Ostavite puter da odstoji na sobnoj temperaturi, pa ga pomešajte s brašnom, praškom za pecivo, korom limuna, solju, pavlakom i na kraju dodajte dva žumanca.
  2. To sve dobro zamesite, pa oblikujte kuglu i ostavite da odstoji pokriveno oko pola sata.
  3. U međuvremenu pripremite fil, a počnite tako što ćete pomešati prah za puding i šećer.
  4. U to postepeno umešajte sok od višanja dok ne dobijete glatku teksturu, pa stavite na ringlu i mešajte dok ne provri, pa smanjite temperaturu i kuvajte uz mešanje dok se ne zgusne. Sklonite s vatre.
  5. Sipajte višnje u tu smesu, pa uključite rernu na 180°C.
  6. Testo podelite na dve loptice, s tim što će ona za manju koru biti malo veća.
  7. Veće testo razvucite oklagijom, pa stavite na dno kalupa obloženog pek-papirom. Na to ravnomerno kašikom rasporedite fil.
  8. Preostalo testo razvucite oklagijom. Možete samo tako preklopiti kolač, a možete ga iseći na trake i rasporediti ih rešetkasto kako to činimo kad pravimo američku pitu.
  9. Umutite dva belanceta, pa time premažite gornji deo pite.
  10. Pecite 40-45 minuta ili dok ne porumeni.
  11. Možete služiti s kuglom sladoleda od vanile.

BONUS VIDEO

Recept za sladoled za decu bez šećera

 

makonda-tracker