Recept za kolač sa makom za 5 minuta
Ako vam se prijelo nešto slatko, a ne provodi vam se mnogo vremena u kuhinji, imamo recept za torticu sa makom i keksom u kojoj ćete uživati, jer je toliko ukusna, a zasitna i brzo se priprema.
Potrebna vam je samo jedna šerpica da sve sastojke brzo smućkate i posle otopite čokoladu za ganaš. Ništa lakše, a lepše i ukusnije.
Čak i ako niste posebno veliki ljubitelji maka, ne brinite, jer kombinacija maka i mlevenog keksa daje poseban šmek.
Napomena je da većina kupovnog maka ima dodati šećer u pakovanju, a i većina mlevenih kekseva takođe je zaslađena. Ako volite slađe, vi dodajte koju kašiku šećera, a ako hoćete da izbegnete šećer, možete i tako, ili dodajte prosto malo eritritola.
Sastojci:
- 200g maka
- 4 kašike griza
- 300g mlevene plazme
- 150g putera
- 1 vanilin šećer
- par kašika šećera (opciono)
- kašika arome vanile
- 600ml mleka
i još za ganaš:
- 150 grama čokolade (mlečne, crne ili bele)
- 50 ml slatke pavlake
Priprema:
Mak, griz, mleko i vanilin šećer kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne i dodajte još šećera, po ukusu. Kad se smesa zgusne, dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi i mešajte dok se ne otopi. Dodajte keks, pa promešajte.
Smesu prelijte u kalup prečnika 22cm, pa ostavite da se hladi u frižideru.
Čokoladu istopite na laganoj vatri u slatkoj pavlaci, pa prelijte ganaš preko torte. Najbolje je da ostavite minimalno nekoliko sati u frižideru, najbolje preko noći.
Bonus video: