preukusno!

Treba vam PET MINUTA, malo para, a ukus je SA-VR-ŠEN: Zaliveni kolač sa MAKOM I KEKSOM od kog nema lepšeg ovog leta

0

Recept za kolač sa makom za 5 minuta

kolač s makom i plazmom koji će vas raspametiti ukusom
kolač s makom i plazmom koji će vas raspametiti ukusomfoto: Domagoj Kovacic/Shutterstock

Ako vam se prijelo nešto slatko, a ne provodi vam se mnogo vremena u kuhinji, imamo recept za torticu sa makom i keksom u kojoj ćete uživati, jer je toliko ukusna, a zasitna i brzo se priprema.

 

Potrebna vam je samo jedna šerpica da sve sastojke brzo smućkate i posle otopite čokoladu za ganaš. Ništa lakše, a lepše i ukusnije.

 

Čak i ako niste posebno veliki ljubitelji maka, ne brinite, jer kombinacija maka i mlevenog keksa daje poseban šmek.

 

Napomena je da većina kupovnog maka ima dodati šećer u pakovanju, a i većina mlevenih kekseva takođe je zaslađena. Ako volite slađe, vi dodajte koju kašiku šećera, a ako hoćete da izbegnete šećer, možete i tako, ili dodajte prosto malo eritritola.

 

mak je glavni sastojak ovog brzog kolača
mak je glavni sastojak ovog brzog kolačafoto: Ingrid Balabanova/Shutterstock

Sastojci:

 

  • 200g maka
  • 4 kašike griza
  • 300g mlevene plazme
  • 150g putera
  • 1 vanilin šećer
  • par kašika šećera (opciono)
  • kašika arome vanile
  • 600ml mleka

 

i još za ganaš:

 

  • 150 grama čokolade (mlečne, crne ili bele)
  • 50 ml slatke pavlake

 

Priprema:

 

Mak, griz, mleko i vanilin šećer kuvajte na laganoj vatri dok se ne zgusne i dodajte još šećera, po ukusu. Kad se smesa zgusne, dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi i mešajte dok se ne otopi. Dodajte keks, pa promešajte.

 

Smesu prelijte u kalup prečnika 22cm, pa ostavite da se hladi u frižideru.

 

Čokoladu istopite na laganoj vatri u slatkoj pavlaci, pa prelijte ganaš preko torte. Najbolje je da ostavite minimalno nekoliko sati u frižideru, najbolje preko noći.
 

Bonus video:

 

makonda-tracker