predivne

Vazdušaste kao pena, SVEŽE I TREĆEG DANA: Recept za najukusnije TURSKE KIFLE, mekane kao duša

0

Napravite prozračne turske kifle po receptu koji ćete sigurno zapisati.

Turske kifle
Turske kiflefoto: ok_fotoday/Shutterstock

Ko još ne voli kifle? 

Još kad su tek ispečene, vruće, mekane, to je idealan doručak ili večera, a mogu se jesti i bez nadeva kad su tako lepe.

 

Bilo da pravite pamuk-kiflice po turskom receptu ili pekarske, s kiflicama greške nema. Jedna domaćica je podellila svoj recept za turske kifle, koje su tako prozračne i mekane posle pečenja da ćete ih odmah pojesti i bez ikakvog nadeva.

 

I tri dana mogu da budu sveže, mada je pitanje hoće li izdržati toliko dugo da se ne pojedu!

 

Sastojci

 

  • 500 ml + 1 kašika mleka
  • 900 g mekog brašna
  • 2 cela jaja
  • 2 ravne kašike šećera
  • 10 g suvog kvasca
  • 100 gr margarina ili maslaca
  • kašika soli
  • kašika sirćeta
  • 5 grama praška za pecivo

 

Priprema

 

Zagrejati mleko, maslac otopiti, a jaja razdvojiti. Dva belanca i jedno žumance idu u testo, a žumance ostavimo za premazivanje.

 

U toplo mleko staviti šećer i kvasac, pa promešati. Dodati zatim malo brašna, žumance i belanca, otopljen maslac (ostaviti jednu kašiku ), prašak za pecivo i sirće, pa opet dobro izmešati. Dodati još malo brašna i soli i mešati.

 

Kada smo sve dobro izmešali, dodajemo ostatak brašna i mesimo testo. Testo je mekano i lepljivo i treba ga dosta mesiti, oko 10 minuta. Kako budete mesili testo, ono će se vezivati.

 

Na pola mešenja odmorite malo ruke, operite ih i blago pouljiti po potrebi. Premesiti opet testo. Mazanjem uljem se neće tako jako lepiti za ruke, a treba da je lepljivo. Podići testo, istresti onaj odvojen maslac u činiju, pa spustiti testo. Malo ga premesiti savijajući krajeve testa ka unutra.

 

Božanstvene kifle po domaćem receptu
Božanstvene kifle po domaćem receptufoto: Aleksandar Tomic / Alamy, Profimedia

 

Zaokružiti, pa pokriti krpom ili folijom i ostaviti na toplom mestu sat vremena da odstoji, a može i duže.

 

Nadošlo testo izvaditi iz činije pouljenim rukama. Malo pouljite sto, pa testo samo malo premesite. Podelite ga na 16 približno jednakih delova. Svaki deo oblikujte u lopticu savijajući krajeve od sredine prema napolju i malo izvrtite svaku lopticu na stolu.

 

U veliki pleh od rerne stavite papir za pečenje. Namažite blago uljem oklagiju.

 

Uzmite jednu lopticu, pa vrhovima prstiju je malo istanjite idući po njoj gore–dole. Okrenite pa uradite isto. Oklagijom idite od sredine ka gore, pa dole, da se dobije elipsasti oblik.

 

Savijte 1 cm donji deo i utapkajte prstima, pa urolajte celu kiflu. Na kraju razvucite gornji deo u četvrtast oblik, da sve bude jednako, pa završite rolanje.

 

Pečenje

 

Poslagati ih u pleh i prekriti folijom, pa ostaviti oko 40 minuta da odstoje, nakon tog vremena uključiti rernu na 200 stepeni da se zagreje i ostaviti kifle još toliko da odstoje. Ako vam nisu narasle dovoljno, slobodno ih ostavite još da rastu.

 

Stavite kifle da se peku 20 minuta, ili zavisno od rerne, dok ne porumene.

 

Pečene kifle pokrijte krpom i ostavite da odstoje 10 minuta.

 

Ovako izgleda detaljna priprema na kanalu Homemade recepti:

 

 

 

makonda-tracker