njam

Recept za somun koji su pravile naše bake: Kad ga probate - nikad više nećete jesti običan hleb

0

Somun je jedna od najukusnijih vrsta testa. 

Mnogi ljudi više vole somun nego klasičan hleb
Mnogi ljudi više vole somun nego klasičan hleb foto: Tin Woodsman / Alamy / Profimedia

Mnogi mnogo više vole da uz ručak umesto običnog hleba jedu somun, isto kao i da naprave sendviče od njega. Predstavljamo vam jedan od najboljih recepata za somun.  

 

SASTOJCI

 

  • voda - oko 3dc
  • kvasac - oko 30 grama 
  • šećer - jedna kašika 
  • brašno - pola kilograma
  • so - jedna mala kašika 
  • ulje - dve male kašike

 

PRIPREMA:

 

Prvo rastvorite kvasac u 1dc mlake vode, a onda dodajte šećer. Nakon što se kvasac rastopi dodajte još 2dc vode, ulje, brašno i so.

 

Onda zamesiti glatko testo, da ne bude previše tvrdo. Pokrijte ga da naraste, a zatim ga premestite i podelite na loptice iste veličine, od oko 200 grama.

 

Tada ga pokrijte krpom i ostaviti da odstoji još 10 -15 minuta. Posle toga svako lopticu od testa istanjate i napravite da bude u kružnom obliku.

 

Nakon toga staviti pek papir na dno pleha i prospite brašnom. 

 

Nakon toga poređajte somune, pa opet pokrijte krpom i ostaviti 10-15 minuta da odstoji.

 

Rernu zagrejte na 250 stepeni i pevite oko 20 minuta. A kad somuni budu gotovi, opet ih pokrijte krpom i ostaviti da malo odstoje.

 

Bonus video: 

 

 

 

 

 

 

 

makonda-tracker