Torte koje se ne peku su uvek zgodno rešenje ako vam se gosti najave u poslednjem trenutku, kao i ako žudite za domaćim slatkišem uz kafu
Keks torte spadaju u omiljene domaće poslastice jer ne zahtevaju mnogo truda, a umesto pečenog biskvita ulogu kore ima keks, pa priprema traje mnogo kraće.
Ovaj božanstveni i kremasti dezert ima mnogo varijanti, a najlepše su one sa čokoladom i slatkom pavlakom.
Sastojci:
- 700 grama keksa
- 600 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilinog šećera
- 80 g kakao praha
- 200 g putera
- 150 g crne čokolade
- 100 ml slatke pavlake
Priprema
- Poređajte keks po dnu kalupa za tortu.
- Odvojte 300 grama keksa, pa ga izlomite na manje komade. Ubacite ih u kesu za zamrzivač, pa izudarajte oklagijom da se dobro izmrve i sipajte u činiju.
- Sipajte u šerpicu mleko, šećer i vanilin šećer, pa dobro razmutite da se šećer otopi i zagrejte do ključanja.
- Zatim u to dodajte kakao, pa nastavite da mutite na srednjoj vatri.
- Ubacite i puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi, pa mešajte dok s ne otopi. Ostavite da se hladi.
- Prelijte tom smesom izlomljeni keks, pa dobro promešajte spatulom.
- Nanesite smesu na keks poređan po dnu kalupa, pa ravnomerno rasporedite.
- Iseckajte čokoladu sitno, pa je pomešajte s proključalom slatkom pavlakom i dobro promešajte dok se ne sjedini.
- Premažite time tortu.
- Stavite u frižider da se stegne.
Pogledajte pripremu.
( Glossy )