S turskim slatkišima nema greške.
"Islak kek" iliti mokri kolač jedna je od najsočnijih turskih poslastica.
Ako želite da vam ovaj turski kolač uspe, imajte na umu da biskvit mora da bude vruć kako bi dobro upio sos.
I još nešto, sastojci treba da budu na sobnoj temperaturi.
Sastojci:
Za biskvit:
- 4 jaja
- 1 čaša šećera
- 1 čaša mleka
- 1/2 čaše ulja
- 50 grama kakaoa
- 2 pakovanja praška za pecivo
- 1 vršna šolja brašna
Za preliv:
- 1,5 čaše mleka
- 1 šolja šećera
- 2 kašike putera
- 1 kašika ulja
- 50 grama kakaoa (3 supene kašike)
Priprema:
Umutiti dobro jaja i šećer,pa potom dodati ulje i mleko. Nastavite da mutite.
Dodajte brašno, prašak za pecivo i kakao, pa promešajte.
Podmažite dno pravougaonog kalupa puterom, pa sipajte smesu za biskvit.
Pecite u rerni prethodno zagrejanoj na 180 stepeni 20 do 22 minuta.
Dok se kolač peče, stavite sve sastojke za preliv u šerpu, pa kuvati dok se ne zgusne i skloniti sa ringle.
Isecite biskvit koji ste izvadili iz rerne, pa prelijte sos preko vrućeg bisvkita.
Pustite da se sos ohladi 10 minuta i poslužite.
BONUS VIDEO
Turski kolač sa bademom