miriše na jesen

Orasi i griz mu daju nestvaran ukus: Stari bugarski KOLAČ OD JABUKA bez brašna je najsočniji koji ćete probati (RECEPT)

0

Poslastice od jabuka spadaju u omiljene jesenje dezerte, a bugarska verzija popularnog kolača je nešto što ne sme da se propusti

Bugarski kolač od jabuka i bez brašna možete, ali ne morate preliti čokoladnom glazurom
Bugarski kolač od jabuka i bez brašna možete, ali ne morate preliti čokoladnom glazuromfoto: MShev/Shutterstock

Klasični patišpanji s voćem domaći slatkiši su koji su uvek popularni, a običan kolač s jabukom toliko je božanstvenog ukusa da postoji mnogo varijanti ovog dezerta.

 

Jedan od interesantnijih je bugarska verzija za koju vam ne treba brašno, već se koriste griz i mleveni orasi.

 

Za pripremu vam treba vrlo malo vremena, a onda ostaje da uživate u mirisu čekajući da se ispeče.

 

Sastojci:

 

  • 2 šolje rendanih jabuka
  • 3 jajeta
  • 1 šolja griza
  • 1 kesica praška za pecivo
  • kašičica cimeta
  • 1 šolja oraha
  • 1 šolja šećera
  • 1 šolja mleka
  • 1/2 šolje ulja

 

Priprema

  1. Oljuštite i sitno narendajte jabuke, pa ih pospite cimetom i ostavite sa strane.
  2. Umutite belanca sa šećerom, pa im postepeno dodajte žumanca zatim mleko i ulje.
  3. Potom ubacite mlevene orahe, griz i prašak na pecivo.
  4. Na kraju dodajte rendane jabuke, pa sve dobro promešajte.
  5. Sipajte smesu u pleh za pečenje, obložen pek-papirom.
  6. Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
  7. Napomena: Po želji možete napraviti čokoladni preliv od 80 ml mleka, 80 grama margarina, 3 kašike šećera i 100 grama čokolade, koje treba otopiti uz neprestano mešanje, pa time preliti kolač.

 

BONUS VIDEO

Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji

 

makonda-tracker