Poslastice od jabuka spadaju u omiljene jesenje dezerte, a bugarska verzija popularnog kolača je nešto što ne sme da se propusti
Klasični patišpanji s voćem domaći slatkiši su koji su uvek popularni, a običan kolač s jabukom toliko je božanstvenog ukusa da postoji mnogo varijanti ovog dezerta.
Jedan od interesantnijih je bugarska verzija za koju vam ne treba brašno, već se koriste griz i mleveni orasi.
Za pripremu vam treba vrlo malo vremena, a onda ostaje da uživate u mirisu čekajući da se ispeče.
Sastojci:
- 2 šolje rendanih jabuka
- 3 jajeta
- 1 šolja griza
- 1 kesica praška za pecivo
- kašičica cimeta
- 1 šolja oraha
- 1 šolja šećera
- 1 šolja mleka
- 1/2 šolje ulja
Priprema
- Oljuštite i sitno narendajte jabuke, pa ih pospite cimetom i ostavite sa strane.
- Umutite belanca sa šećerom, pa im postepeno dodajte žumanca zatim mleko i ulje.
- Potom ubacite mlevene orahe, griz i prašak na pecivo.
- Na kraju dodajte rendane jabuke, pa sve dobro promešajte.
- Sipajte smesu u pleh za pečenje, obložen pek-papirom.
- Pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni.
- Napomena: Po želji možete napraviti čokoladni preliv od 80 ml mleka, 80 grama margarina, 3 kašike šećera i 100 grama čokolade, koje treba otopiti uz neprestano mešanje, pa time preliti kolač.
BONUS VIDEO
Poznati prave pitu od jabuka u kulinarskoj emisiji
( Glossy, Tamara Sorak Ranković )