Ideja za ručak sa mesom stiže pravo sa juga Srbije.
Trpeze na jugu Srbije ne mogu da prođu bez specijaliteta koji mnogi zovu različito.
Neki je zovu ćulbastija, drugi đulbastija, ali jedno je sigurno: ovo jelo je fantastično,a možete da uživate u njemu i kad je toplo i hladno.
To su zapravo ćuftice u belom sosu koji podseća na bešamel.
Sastojci:
- 450 gr mlevenog mesa
- 350 gr krompira
- 3 čena belog luka
- 2 glavice crnog luka
- 1 jaje
- 2 kašike brašna
- so, biber
Za preliv:
- 50 gr putera
- 3 kašike brašna
- 500 ml mleka
- 200 gr kačkavalja
- 1 kašičica soli
- svež peršun
Priprema:
Mleveno meso pomešajte sa iseckanim belim i crnim lukom, izrendanim krompirom, jajem i sve začinite po želji.
Napravite kompaktnu masu, pa od nje pravite ćufte i ređajte ih na tanjir.
Na dno posude u kojoj ćete peći ćulbastiju sipajte polovinu narendanog kačkavalja, poređajte ćuftice, pa ih prelijte sosom.
Sos ćete napravite tako što ćete zagrejanom puteru dodati brašno, potom mleko i so i kuvati dok se ne zgusne.
Kad ćufte prelijete mesom, odozgore poređajte ostatak rendanog kačkavalja.
Posudu prekrijte aluminijumskom folijom i stavite je u rernu da se peče na 200 stepeni oko pola sata.
Pred kraj sklonite aluminijumsku foliju kako bi se uhvatila korica. Kad izvadite iz rerne,pospite odozgore svežim peršunom.
BONUS VIDEO
Pileće ćufte iz blendera