Isprobajte brzinski recept za slatke kiflice bez kvasca koje se tope u ustima
Ko još ne voli kiflice?!
Bilo da su slane ili slatke, kiflice su mnogima omiljena đakonija, a nema ništa lepšeg i mekšeg od domaćih kiflica, iznetih pravo iz rerne na trpezu.
Ako volite da se zasladite domaćim kiflicama, probajte ovaj recept, malo drugačiji, bez kvasca, ali sa kiselom pavlakom u testu, što ga čini mekanim, a sa fenomenalnim punjenjem od oraha.
Odličan izbor za ljubitelje oraha i fenomenalna kombinacija ukusa, a spremaju se vrlo brzo i prilično jednostavno.
Sastojci:
- 280 g brašna
- pola kašičice praška za pecivo
- prstohvat soli
- 1/4 kašičice vanilin šećera
- 80 g putera
- 200 g kisele pavlake
- 1 žumance
i za nadev:
- 1 belance
- 40 g šećera
- 1 kašičica vanilin šećera
- 100 g oraha
- šećer u prahu
Priprema:
- U činiji pomešajte brašno, prašak za pecivo, so i vanilin šećer, pa dodajte puter koji je odstojao na sobnoj temperaturi. Sjedinite.
- Dodajte pavlaku i žumance. Umesite glatko testo.
- Ubacite u kesu i stavite u frižider da odstoji 10-15 minuta.
- Belance, šećer i vanilin šećer umutite u čvrst šne, pa dodajte mlevene orahe. Lepo sjedinite.
- Testo podelite na 4 jednaka dela, pa svaki razvucite u tanak krug i isecite trouglove, a potom svaki nafilujte i urolajte.
- Poređajte na pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180°C, oko 15-20 minuta, u zavisnosti od rerne.
- Uvaljajte u šećer u prahu i služite se.
Mali savet: U kesu punu šećera u prahu stavite kiflicu, malo "protresite" kesu i izvadite kiflicu.
Bonus video
Kiflice od prhkog testa s višnjama