Probajte recept za mimoza salatu, koja je idealan izbor za svaki obrok ili proslavu.
Kad ste u nedoumici koju salatu napraviti za slavu, rođendan, kao prilog jelu ili kao samostalan obrok, mimoza salata je uvek odličan izbor! Sprema se lako, svi je vole, a možete kombinovati sastojke onako kako vam najviše odgovara.
Najbolja stvar u vezi s mimozom, osim ukusa, jeste što lako možete izbaciti neki sastojak koji vam se ne dopada, ubaciti novi, a ništa ne škodi ukusu, naprotiv, u svakoj varijanti je preukusna!
Sa slojevima i ređanjem sastojaka se takođe možete igrati kako vam odgovara, a ako nešto nemate kod kuće, opet će ispasti fantastično.
Sastojci:
- 3 skuvana krompira
- 200 ml majoneza
- 100 ml pavlake
- 1 veći pileći batak (mogu i pileće grudi)
- 3 šargarepe
- 4 jaja
- 150 gr kačkavalja
- suhomesnato po želji (oko 150 gr)
- kiseli krastavčići po želji
- so i biber po želji
Priprema:
- Skuvajte krompir, jaja i piletinu.
- Mimoza salata se pravi tako što se ređaju slojevi sastojaka.
- U okruglu vatrostalnu činiju, pleh ili kalup izrendajte krompir i lepo ga poravnajte.
- Majonez i pavlaku pomešajte, pa potom preko krompira nanesite oko trećinu smese i lepo premažite.
- Skuvanu piletinu začinite, pa sitno nacepkajte i sipajte preko sloja od pavlake i majoneza.
- Ponovo sipajte tanak sloj smese od pavlake i majoneza i izravnajte.
- Šargarepu narendajte i sipajte preko poslednjeg sloja i lepo izravnajte.
- Ponovo sledi tanak sloj pavlake i majoneza...
- Skuvana jaja izrendajte i naređajte preko poslednjeg sloja.
- Ako imate kisele krastavčiće, i njih izrendajte, a isto važi i za suhomesnato.
- Nema posebnog pravila, pa možete slojeve kombinovati kako god želite, a bitno je da donji sloj bude od krompira, a gornji od kačkavalja.
- Preko poslednjeg sloja ponovo nanesite pavlaku i majonez, a na vrhu izrendajte kačkavalj. Time završavate mimozu, kako god da ste kombinovali unutrašnje slojeve.
Bonus video
Salata od sveže šargarepe
( Glossy )