i miris i ukus

Kako se pravi LIMUNOPITA? Tart od limuna na GRČKI NAČIN je najsočniji koji ćete probati u životu (RECEPT)

0

Ako volite osvežavajuće voćne poslastice, tart od limuna je uvek dobar izbor, a grčka kuhinja nudi božanstven recept

Limunopita, sočni kolač od limuna
Limunopita, sočni kolač od limunafoto: Dimitra's Dishes/Youtube Printscreen

Slatkiš poznat pod imenom limunopita jer predstavlja mešavinu testa i limuna i jedna je od omiljenih poslastica grčke kuhinje.


Na zapadu se obično ovaj kolač naziva tartom od limuna, a Grci ga zovu još patsavouropita – što znači "neuredna pita" jer u tepsiju ide mnogo toga. Međutim, uprkos tome, ovaj dezert se pravi lako.


Limunopita je idealna za one koji vole kremastu teksturu i ukus limuna, a njen miris je jednostavno očaravajući!

 

Sastojci


Za sirup:

 

  • 3 šolje (oko 600 g) šećera
  • kora limuna
  • 1/4 šolje limunovog soka


Za fil:

 

  • 950 ml punomasnog mleka
  • 80 g gustina
  • 1,2 šolja šećera (oko 375 g)
  • 1/4 kašičice soli
  • 8 žumanaca
  • 1/2 šolje slatke pavlake
  • 3 kašičice ekstrakta vanile


Za koru:

 

  • 4 cela jaja (na sobnoj temperaturi)
  • 3/4 šolje (175 g) šećera
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice soli
  • 1/2 šolje (130 ml) maslinovog ulja
  • 1 šolja (250 ml) toplog mleka
  • 1/4 šolje limunovog soka
  • 1 kašika rendane kore limuna
  • 2,5 šolje (350 g) brašna
  • 2 kašike (20 grama) praška za pecivo


Za krem:

 

  • 1 šolja (250 ml) slatke pavlake
  • 1/4 (oko 25 g) šećera
  • rendana kora limuna

 

grčka limunopita, tart od limuna na grčki način
grčka limunopita, tart od limuna na grčki načinfoto: Dimitra's Dishes/Youtube Printscreen

Priprema

  1. Za fil. Pomešajte mleko, polovinu šećera i so u šerpi i kuvajte na srednjoj vatri dok se ne zagreje. Pomešajte u činiji žumanca, preostali šećer, slatku pavlaku i gustin i mutite dok ne postane glatko. Dodajte toplo mleko u mešavinu jaja i nastavite da mutite. Potom sve sipajte u šerpu i kuvajte na srednjoj vatri uz mešanje dok se ne zgusne. Procedite fil kroz cediljku koja je postavljena iznad veće činije, pa pokrijte providnom folijom (da se ne bi formirala kora) i ostavite da se hladi. Trebalo bi da bude u frižideru do dva sata, a pre mazanja na tortu ponovo malo umutite.
  2. Za sirup. Pomešajte šećer, vodu, limunovu koru i limunov soku jednoj šerpi, pa pustite da provri kad se šećer otopi, pa sklonite s ringle i ostavite da se ohladi.
  3. Za koru. Uključite rernu na 180° C. U činiju ubacite jaja, šećer, so i ekstrakt vanile, pa mutite najvećom brzinom dok ne bude gusto i mekano. U odvojenoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i koricu limuna i promešajte. U smesu s jajima sipajte maslinovo ulje i mleko i nastavite da mutite, pa dodajte limunov sok. Dodajte mešavinu s brašnom i mešajte najmanjom brzinom dok ne dobijete homogenu smesu. Prebacite testo u podmazan kalup za pečenje, pa pecite oko pola sata. Čačkalicom izbockajte koru, pa prelijte ohlađenim sirupom. Ostavite da se hladi najmanje sat vremena.
  4. Za krem. Umutite slatku pavlaku, šećer i limunovu koru, pa mutite dok se ne zgusne.
  5. Ređanje. Premažite filom celu koru i dobro poravnajte. Isecite koru na 12 jednakih parčića, pa svaki komad ukrasite kremom.

 

Pogledajte video tutorijal.

Možete dekorisati kriškama limuna, listiima badema, mlevenim orasima...

 

BONUS VIDEO

Recept za sladoled za decu bez šećera

 

 

 

makonda-tracker