brzo i ukusno

Kako da napravite CACIKI za 15 minuta? Tradicionalni grčki sos koji se jede za doručak, ručak i večeru

0

Caciki sa nanom, osvežavajuće zadovoljstvo sa mirisom Grčke.

Kako se pravi tradicionalni grčki sos caciki?
Kako se pravi tradicionalni grčki sos caciki?foto: Shutterstock/Liliya Kandrashevich

Grčka kuhinja je prebogata različitim specijalitetima, a jedan od najpoznatijih umaka i soseva koji mogu da se jedu uz razna jela jeste caciki.

 

Ovog puta vam donosimo recept za caciki sa nanom. 


Sastojci:

 

  • 2 šolje rendanog krastavca
  • 1 i 1/2 šolje običnog grčkog jogurta
  • 2 kašike ekstra devičanskog maslinovog ulja
  • 2 kašike seckane sveže nane
  • 1 kašika limunovog soka
  • 1 srednji češanj belog luka, presovan ili mleven
  • 1/2 kašičice morske soli

 

Priprema:

 

Procedite krastavac kako biste uklonili višak vode. Potom, u činiju sa krastavcem dodjate maslinovo ulje, začinsko bilje, limunov sok, beli luk i so, pa promešajte.

 

Ostavite smesu da odstoji pet minuta.

 

Probajte i potom dodajte ukoliko je potrebno još nane, limunovog soka i soli.

Poslužite ga odmah ili ohladite za kasnije.

 

Caciki može da stoji u frižideru oko 4 dana.

 

BONUS VIDEO

Recept za sladoled za decu bez šećera

 

 

makonda-tracker