icon-arrowicon-closeicon-commentsicon-galleryicon-nexticon-previcon-searchicon-totopsoc-commentsoc-fbsoc-gplussoc-inssoc-mailsoc-rsssoc-twittersoc-vibersoc-wupsoc-yt

ukus je očaravajući

SLATKO-KISELO ZADOVOLJSTVO IZ SNOVA: Osvežavajući KOLAČ OD LIMUNA koji će vam se danima vrzmati po mislima (RECEPT)

Podeli:


Ni previše sladak, ni previše kiseo, lagan, ukusan, sočan ― kolač po svačijoj meri za vrele letnje dane!

foto: Shutterstock
foto: Shutterstock

Sastojci:


Za koru

 

 

  • 250 grama glatkog brašna
  • 50 grama šećera u prahu
  • 120 grama maslaca
  • 1 jaje
  • malo soli


Za fil od limuna

 

 

  • 150 mililitara limunovog soka
  • rendana kora dva limuna
  • 150 grama šećera
  • 150 mililitara vode
  • 150 grama šećera
  • 4 žumanceta
  • 40 grama gustina
  • 80 grama maslaca


Za meringe sloj

 

 

  • 4 belanceta
  • 200 grama šećera
  • 15 grama gustina
  • malo soli

 

Priprema

 

  • Kora


U dubokoj čini pomešajte brašno, šećer u prahu, iseckan maslac i šećer u prahu, pa sve zamesite rukama dok ne dobijete izmvljeno testo, a zatim dodajte jaje kako biste napravili glatko testo.

 

Potom za razvijte po pobrašnjenoj podlozi i stavite ga na kalup za (podmazan ili prekriven pek-papirom) kolače ili tartove i odsecite višak testa koji visi sa strane. Potom odložite kalup u zamrzivač da odstoji 15 minuta, pa kad se rashladi izbockajte viljuškom.


Nek se peče ne više od 10 minuta na 180 stepeni.

 

  • Fil od limuna


Dok se peče kora, žicom dobro umutite limunov sok i rendanu koru, šećer, vodu i gustim, pa prokuvajte na tihoj vatri sve dok se ne zgusne.

 

U posebnoj činiji pomešajte žumanca i gustin i dobro umutite, pa dodajte smesi u šerpici i kuvajte još nekoliko minuta. Kad se zgudne, sklonite s vatre, stavite maslac i mešajte dok se ne otopi. Ovaj fil zatim sipajte preko polupečene kore i protresite da poravnate.

 

  • Meringe sloj

 

Umutite belanca štapnim mikserom i dodajte prstohvat soli, pa dok mutite postepeno dodajte šećer i potom gustin.


Zatim fil od limuna prekrijte malim delovima snega od belanaca, a ređajte ih od ivice kolača ka sredini.


Potom vratite kolač u rernu i pecite najviše 25 minuta na temperaturi od 160 stepeni.


Dobro ohladite kolač i služite uz prelepu crnu limunadu. 🍋😉

 


 

Inicijalizacija u toku...