Ni previše sladak, ni previše kiseo, lagan, ukusan, sočan ― kolač po svačijoj meri za vrele letnje dane!
Sastojci:
Za koru
- 250 grama glatkog brašna
- 50 grama šećera u prahu
- 120 grama maslaca
- 1 jaje
- malo soli
Za fil od limuna
- 150 mililitara limunovog soka
- rendana kora dva limuna
- 150 grama šećera
- 150 mililitara vode
- 150 grama šećera
- 4 žumanceta
- 40 grama gustina
- 80 grama maslaca
Za meringe sloj
- 4 belanceta
- 200 grama šećera
- 15 grama gustina
- malo soli
Priprema
- Kora
U dubokoj čini pomešajte brašno, šećer u prahu, iseckan maslac i šećer u prahu, pa sve zamesite rukama dok ne dobijete izmvljeno testo, a zatim dodajte jaje kako biste napravili glatko testo.
Potom za razvijte po pobrašnjenoj podlozi i stavite ga na kalup za (podmazan ili prekriven pek-papirom) kolače ili tartove i odsecite višak testa koji visi sa strane. Potom odložite kalup u zamrzivač da odstoji 15 minuta, pa kad se rashladi izbockajte viljuškom.
Nek se peče ne više od 10 minuta na 180 stepeni.
- Fil od limuna
Dok se peče kora, žicom dobro umutite limunov sok i rendanu koru, šećer, vodu i gustim, pa prokuvajte na tihoj vatri sve dok se ne zgusne.
U posebnoj činiji pomešajte žumanca i gustin i dobro umutite, pa dodajte smesi u šerpici i kuvajte još nekoliko minuta. Kad se zgudne, sklonite s vatre, stavite maslac i mešajte dok se ne otopi. Ovaj fil zatim sipajte preko polupečene kore i protresite da poravnate.
- Meringe sloj
Umutite belanca štapnim mikserom i dodajte prstohvat soli, pa dok mutite postepeno dodajte šećer i potom gustin.
Zatim fil od limuna prekrijte malim delovima snega od belanaca, a ređajte ih od ivice kolača ka sredini.
Potom vratite kolač u rernu i pecite najviše 25 minuta na temperaturi od 160 stepeni.
Dobro ohladite kolač i služite uz prelepu crnu limunadu. 🍋😉