topi se u ustima

Sočniji ne postoji, a miriše veličanstveno: SOKOLATOPITA – najslasniji grčki MOKRI KOLAČ koji se pravi i brzo i lako

0

Ovaj slatkiš obično se služi uz kuglu sladoleda od vanile, ali vam ona nije neophodna – kolač je toliko slastan da je on sam dovoljan

grčka sokolatopita, čokoladni preliveni kolač sa sirupom
grčka sokolatopita, čokoladni preliveni kolač sa sirupomfoto: @emmasgoodies/youtube printscreen

Grčka kuhinja donela nam je mnogo interesantnih sočnih slatkiša, a ona je umnogome slična turskoj, pa se u obema sreće preliveni čokoladni kolač na bazi biskvita koji baš svako ume da napravi.

 

U slučaju grčkih poslastičara, ovaj tzv. mokri kolač je nazvan sokolatopita (Σοκολατόπιτα), što znači "čokoladna pita".

 

Obično se servira uz kuglu sladoleda od vanile, miriše na spoj čokolade i limuna, ako ovaj kolač dobro izbockate pre sipanja preliva svaki zalogaj će biti supersočan.

 

Sastojci


Za čokoladni sirup:

 

  • 200 ml vode
  • 200 grama šećera
  • 2 kašike kakao praha
  • 1 kašičica ekstrakta vanile
  • 1/4 kašičice soli

 

Za testo:

 

  • 160 grama brašna
  • 100 grama kakao praha
  • 1 kašičica sode bikarbone
  • 1/2 kašičice praška za pecivo
  • 200 grama šećera
  • 120 grama putera
  • 1 kašičica limunovog soka (ili sirćeta)
  • 2 velika jajeta
  • 250 ml toplog mleka
  • 1/4 soli

 

grčka sokolatopita, čokoladni preliveni kolač sa sirupom
grčka sokolatopita, čokoladni preliveni kolač sa sirupomfoto: @emmasgoodies/youtube printscreen

Za glazuru:

 

  • 100 grama kakao praha
  • 100 grama šećera u prahu
  • 200 ml mleka
  • prstohvat soli

 

Priprema


Sirup

 

U šerpicu sipajte vodu i šećer, pa dodajte kakao i so i dobro promešajte i stavite da proključa, pa prelijte u hladnu posudu da se hladi.

 

Testo


U jednoj činiji pomešajte brašno, kakao, šećer, sodu bikarbonu, so, prašak za pecivo, a u drugoj mleko, otopljen puter, limunov sok i cela jaja, pa mokre sastojke postepeno mešajte sa suvim dok se lepo ne sjedini u glatku smesu.
Prelijte u posudu za pečenje, obloženu pek-papirom, pa pecite u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Nakon pola sata, zabodite čačkalicu u sredinu kolača – ako izađe sasvim čista, gotovo je.


Nakon što se ispeče, okrenite posudu tako da dno kolača bude vrh i polako uklonite papir za pečenje i ostavite da se prohladi.


Izbockajte čačkalicom na nekoliko mesta, pa prelijte sirupom.


Glazura


Pomešajte u činiji šećer uz prahu, kakao, mleko i so i dobro promešajte dok se ne sjedini. Potom time prelijte kolač i ravnomerno premažite.


Ukrasite po želji.

 

Video tutorijal

 

BONUS VIDEO

Pink Barbi pasta na brzinu

 

 

makonda-tracker